Хидроагрегат 2 на ПАВЕЦ "Чаира" категорично трябва да бъде готов за работа до края на 2024 г., а догодина вероятно ще бъде отремонтиран поне още един. Това каза в отговор на въпрос на Money.bg министърът на енергетиката Румен Радев.

Важната за стабилността на българската енергетика помпено-акумулираща водноелектрическа централа е извън строя след авария по време на следремонтен тест през 2022 г.

Снимка 649051

Източник: Явор Николов

Радев посочи, че вече има подписан ангажимент в Voith с краен срок за завършване на работата по Хидроагрегат 2 31.12.2024 г. и той "категорично стои". Ако не възникнат нови проблеми, след това ще започне работата по третия хидроагрегат. "Моите очаквания са през следващата година (2025 г.) той също да бъде част от решението. Няма причина дейностите да са по-бавни - напротив, ще има придобита практика", отбеляза министърът.

НЕК влага €37 милиона в ремонт и модернизация на ПАВЕЦ "Чаира"

НЕК влага €37 милиона в ремонта на стратегически хидрокомплекс

Хидросъоръженията са ключови за енергийната сигурност

За Хидроагрегат 1 текат разговори с оригиналния конструктор - Toshiba. През миналата седмица са били изпратени разчетите на анализа на риска, както и всичко, което касае японската компания, но Радев отбеляза, че "ние не можем всичко да споделим, от Voith има интелектуална собственост".

Ресорният министър посети ВЕЦ "Бояна" по случай 100-годишнината на централата в София. Тя продължава да работи с голяма част от оригиналното си оборудване.

Източник: Явор Николов

Ресорният министър посети ВЕЦ "Бояна" по случай 100-годишнината на централата в София. Тя продължава да работи с голяма част от оригиналното си оборудване.

"Като виждам темпото, с което вървим, надеждата ми тази година да има пускане - може и да стане, но не мога да го твърдя с увереност за Хидроагрегат 1 и Toshiba", обясни енергийният министър.

Той не коментира ситуацията с Хидроагрегат 4, който всъщност аварира по време на изпитания преди 2 години.

Лошо ли е, че внасяме ток

През първите дни на 2024 г. България, въпреки наличните у нас мощности, се превърна от нетен износител в нетен вносител на електроенергия. Според министър Радев, обаче, генерално производството и потреблението у нас са същите, както преди година.

"Много силно реферираме към 2022 г. и началото на 2023 г. - при много високите цени на пазара, които позволяваха активното включване на въглищните централи - от там и огромното производство", посочи той, като отбеляза, че вносът в повече от началото на 2024 г. е в рамките на едва около 1,7% от потреблението на енергия.

Снимка 649048

Източник: Явор Николов

"Бих се радвал, въпреки че съм енергиен министър, да съм министър в държава, в която ние изнасяме продукция, а не изнасяме базова суровина, каквото е електроенергията. Ние трябва да изнасяме крайна продукция - това е най-добрият начин да сме заможна държава", категоричен беше Радев.

Новите ядрени мощности

Към 2 февруари министърът на енергетиката се надява да има шортлиста с потенциални строители на двата нови реактора на АЕЦ "Козлодуй". "Екипите на седмична база отчитат прогрес, в момента сме във фазата по документацията за строител", обясни той.

По отношение на оборудването за АЕЦ "Белене", все още усилията в най-голяма степен са насочени към сделка с Украйна за двата блока. Радев посочи, че се очаква "по-смислена общоевропейска позиция за финансовия пакет за Украйна", като вече финансовите министри на ЕС обсъждат варианти.

Първа "зелена светлина" за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Първа "зелена светлина" за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Кога ще са готови?

"Те (Украйна - б.р.) имат своите разговори за финансиране не само европейско", отбеляза министърът, като добави, че "ако по някаква причина не стигнем до сделка и продажба, естествено, че трябва да търсим алтернативи за това оборудване".

НЕК връща по-рано заема от €600 милиона за делото на АЕЦ "Белене"

НЕК връща по-рано заема от €600 милиона за делото на АЕЦ "Белене"

Парите ще бъдат възстановени на държавата до средата на април 2022 г.

Сред тях обаче не е използването на, например, парогенераторите в "Козлодуй": "Твърдо беше установено, че нямаме нужда от това".

Зеленият преход

Около 200 млн. лева ще бъдат отделени само за рекултивация на мините, заяви енергийният министър.

Той беше категоричен, че, макар през следващите години да се очаква редукция на количествата въглища, това не означава сходни по размер съкращения на персонал, "защото имаме дейности по разширяване на откривката, стабилизиране на бордове и запълване".