Седми блок и осми болк на АЕЦ "Козлодуй" да бъдат построени до 2036 година. Такава амбициозна цел си постави премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

Според думите на премиера предприятието, което ще строи 7-ми блок на атомната центарала ще получи 500 милиона лева. По информация на "Капитал" средствата ще бъдат осигурени като заем от БЕХ, за да не се натоварва държавният бюджет. 

Строителството на двата блока трябва да върви паралелно, стана ясно от думите на премиера, като първият блок трябва да бъде изграден до 2033 г., а вторият блок 2-3 години след него.

Няма къде да изпратим ядреното гориво от АЕЦ "Козлодуй": Какви са вариантите - погребване или преработка?

Няма къде да изпратим ядреното гориво от АЕЦ "Козлодуй": Какви са вариантите - погребване или преработка?

След като вратата към Русия се затвори ситуацията не изглежда "розова"

Мощността на двата блока е 2300 MW, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 MW на затворените 1-ви, 2-ри, 3-ри и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй. За сравнение пълната мощност на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е 3760 MW.

Денков обърна внимание, че технологията, избрана за тези реактори, е уникална за света: "Тя позволява в много кратък срок да се променя два пъти мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система."

Президентът Румен Радев разкритикува решението на правителството да стартира реализацията на проекта по изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Според държавния глава решението се взима без необходимите разчети.

Най-големият проблем за АЕЦ "Козлодуй" не са резервни части, ядрено гориво или "протечки"
Обновена

Най-големият проблем за АЕЦ "Козлодуй" не са резервни части, ядрено гориво или "протечки"

До кога може да работи безопасно ядрената ни електроцентрала?

"България трябва задължително да развива ядрена енергетика, но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри - локация, лиценз за безопасност и най-вече време и средства за изграждане. Това не се случва. Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала - на тъмно", каза държавният глава, цитиран от БНТ.