Ако някога сте се питали колко места за настаняване има в България, ще ви дадем точен отговор: 21 842 броя по данни на Министерството на туризма. А във връзка с тази статия, от екипа на Money.bg се запитахме колко от тях са в 5-звездната категория? Отговорът варира - 101 към този момент и поне 102 догодина по същото време.

Защото дотогава, само на 35 километра от околовръстното на София, ще бъде изграден нов 5-звезден хотел от премиум марката Pullman. Той ще се намира в община Самоков и отново според статистиката ще бъде едва 3-ят на територията й и първият извън зимния курорт Боровец. Заедно с него ще бъде изградено и голф игрище с 18 дупки, и площ от 650 декара, отговарящо на всички съвременни световни стандарти в елитния спорт.

Двата проекта вече навлязоха в своята preopening фаза, като с това започна и обратното броене на часовника. Те са част от  - място, което предлага алтернатива на градската среда както за живеене и бизнес, така и за прекарване на свободното време - и то само на половин час път от столицата.

OKOL Lake Park - проектът, който иска да промени пазара на имоти в България

Бъдещият град за 300 милиона евро, който иска да промени пазара на имоти в България

Или какво е да развиваш проект с 30-годишен хоризонт

Хотел, голф и още много неща

"Тръгнахме от класическата концепция за golf and residential community, която с времето надградихме с много допълнителни елементи и вместо да предлагаме само ваканционни имоти, завихме в посока да направим едно малко градче", казва Даяна Каназирева, директор "Проектово развитие, Маркетинг и Продажби". Ако попитате нея или друг от екипа за ролята на двата обекта в мащабния комплекс и колко важни са те, ще получите идентичен отговор: "те са живото сърце на комплекса".

Причината за тава е, че подобно на туптящото сърце, хотелът и голф игрището дават живот на комплекса. Още от момента на отварянето си, те ще осигуряват множество допълнителни услуги, както и необходимия човекопоток към новото селище. В него на обща площ от 3000 декара ще има още над 650 къщи по индивидуален проект, 23 километра изцяло новоизградена инфраструктура, 30 декара обществена и търговска зона, 15 декара образователен комплекс с училище и детска градина и още много други.

Да наредиш Горни Окол до Париж, Барселона, Сидни и Дубай

Надали някой от близкото село Горни Окол, а като цяло от района на Самоков, си е представял до преди няколко години, че на територията на общината (и то извън Боровец) ще се появи хотел от луксозна верига, типична за градове като Париж, Барселона, Сидни и Дубай. Брандът Pullman е собственост на световноизвестния хотелския оператор Accor - познат у нас с хотелите Novotel, MGallery и ibis. По официални данни в световен мащаб групата на Accor управлява 5 300 хотела със 778 000 стаи, под 40 бранда в 110 страни.

Самоковският Pullman ще добави още 149 стаи и 40 брандирани вили към общата бройка, но и много повече от физическо разрастване на хотелската мрежа - уникална локация. Сградата ще се намира на най-високата точка на терена, като самата тя ще се издига до 18 метра височина. С оглед на характеристиките на терена, това гарантира невероятни панорамни гледки към близкия язовир Искър, Рила, Витоша, Стара планина и като цяло заобикалящата природа.

Лобито на бъдещия хотел Pullman Okol Golf Resort & Spa

Източник: OKOL Lake Park

Лобито на бъдещия хотел Pullman Okol Golf Resort & Spa

Може би най-емблематичният обект от хотелския бранд се намира в Париж до Айфеловата кула, но според архитект Катя Жайгарова Pullman Okol Golf Resort & Spa не може лесно да бъде сравнен с някой от другите 145 Pullman хотела по света - защото местният екип се е постарал да вплете характеристиките на локацията и усещането за природа. "На първо място, архитектурата му е съобразена с терена - следва естествения му релеф и е с големи витрини, през които да виждаш гледката, да влиза светлината.", обяснява арх. Жайгарова.

арх. Катя Жайгарова, архитект на Pullman Okol Golf Resort & Spa

арх. Катя Жайгарова, архитект на Pullman Okol Golf Resort & Spa

"Accor имат много подробни стандарти, но по отношение на архитектурата и дизайна, местните екипи имат много голяма творческа свобода. Самите Accor се стремят не всички хотели да са еднакви. Всеки обект се проектира с намерението и желанието да отразява местните специфики - заобикалящата го природна среда, културното наследство, местните традиции, занаяти и фолклор. Тези елементи са вплетени в дизайна чрез съвременна интерпретация", добавя още тя.

5*звезден хотел с тройно предназначение

Предвижданията на оператора залагат основно на голф, конферентен туризъм и СПА. Голф - защото ще граничи с професионално игрище с 18 дупки и 7000 ярда дължина. Конферентен - заради многофункционалната зала с правилна квадратна форма, над 8 метра светла височина и капацитет 500 места. И СПА - защото СПА центърът е на последните два етажа и освен най-впечатляващите гледки, ще предлага и редица други начини за почивка. В допълнение, близостта до столицата, летище София и курорта Боровец, ще позволят на хотела частично да покрива и функциите на типично градски и зимно-ваканционнен хотел.

Rooftop Bar

Източник: OKOL Lake Park

Rooftop Bar

"Програмата на хотела е достатъчно разнообразна и балансирана, така че да не е нито само летен или само зимен, а да работи целогодишно", обяснява Даяна Каназирева. "Това е изключително важно, за да можеш да предложиш не само добра услуга, но и добри условия за работа и да създадеш стабилен екип", допълва тя. Тук е мястото да вметнем, че освен вече споменатите конферентен и СПА център, хотелът ще разполага и с няколко различни ресторанта и бара, детска зона и лоби, което в хотелите Pullman се нарича The Junction и представлява изцяло нова концепция за функцията и организацията на това пространство.

Управлението на хотела е поверено на експерти от веригата Accor по същата формула, по която Маркан работят с тях в София с бранда Novotel - с договор за управление. "Работим с хотелски оператор, защото хотелиерството е коренно различен бизнес от нашия - много хора мислят, че е лесен, но ние затова предпочитаме да се доверим на професионалисти в областта", казва Даяна Каназирева. Екипите на оператора вече работят, за да подготвят отварянето на обекта следващото лято.

OKOL Lake Park, където се изгражда инфраструктура за 50 милиона лева

Как държавата ще се сдобие с инфраструктура на стойност 50 милиона лева, без да плаща за нея?

Инвеститорът проектира и изгражда пътища, водопроводи и електропроводи за своя сметка, преимуществената част от които ще предостави за публично ползване

Голф игрище със световни амбиции

Едновременно с хотела ще отворят и голф игрището, клуб хауса и голф академията, които също ще бъдат под управлението на оператор със световен опит - International Management Group (IMG). Компанията управлява и консултира повече от 20 голф клуба по света, включително печелилите награди Jinji Lake Golf Club в Китай, Sheshan Golf Club в Шанхай, La Bagnaia Golf Resort в Италия, Bana Hills Golf Club във Виетнам, Aux Cerfs GC в Мавриций и Dreamland Golf Club в Азербайджан. Освен това IMG представлява и управлява кариерите на някои от най-големите спортни фигури и модни икони (като Новак Джокович и Серена Уилямс), организира ежегодно стотици събития и е водещ независим продуцент и дистрибутор на спортни и развлекателни предавания (като European Tour, Madrid Open, Miss Universe).

Снимка 582178

Източник: OKOL Lake Park

От Маркан се шегуват, че ролята на оператора на голфа е да компенсира липсата на традиции в спорта по нашите географски ширини. "Операторът е британски, а както знаем, британците са измислили тази игра", казва Даяна Каназирева.

Липсата на традиции на този спорт у нас лесно се вижда лесно дори само в законодателството. Официално в България има 7 голф клуба - три в близост до Балчик, други три около София и един до Разлог, но нито един от тях няма статут на голф игрище. "Повечето голфове у нас са със статут на някакъв вид парк, но не защото не са искали да бъдат, а защото преди 20 години законодателството не е предвиждало такава опция", разказва Ферад Шанев, който е проектов ръководител на голф игрището. Ето защо ръководеният от него обект вероятно ще бъде и първото де юре голф игрище в страната.

инж. Ферад Шанев, проектов ръководител на голф игрището

инж. Ферад Шанев, проектов ръководител на голф игрището

Амбициите на екипа зад него са големи: ние ще се постараем да го направим едно от най-добрите в България, за да бъде хем предпочитана дестинация за спорта, хем предпочитана дестинация за целия комплекс. Както и при хотела, големият първоначален плюс идва от естествените характеристики на терена.

"Първият път, когато консултантите дойдоха на оглед, категорично заявиха, че това място е създадено за голф - защото теренът предполага минимална човешка намеса, за да се превърне в първокласно игрище", спомня си Шанев. По думите му от половината от 650-те декара са т.нар. "раф" - територия, която се оставя в естествения си вид. Заедно с това от останалите 325 декара половината ще бъдат също оставени с естествените си форми и едва 25% от терена ще бъде променян за нуждите на играта.

OKOL Lake Park или проектът, който преоткрива начина, по който се строят семейни къщи

Проектът, който преоткрива начина, по който се строят семейни къщи

Или какво представлява all inclusive в строителството

"За да живееш на голф игрище, не е необходимо задължително да си голфър. Това, което привлича много хора, е хубавата и поддържана зелена среда", смята Даяна Каназирева. Тя очаква играчи от цял свят, които ще могат да отседнат или в хотела, или ако предпочитат в някои от 40-те вили Pullman. За тези хора, които все още не са навлезли в играта, се предлага възможност да се научат от PGA Qualified инструктури в Голф Академията. Мисията й е да се превърне в институция от национално значение за развитието и популяризирането на голфа като масов спорт в местната общност и страната.

Не на последно място, за да илюстрираме мащаба на проекта OKOL Lake Park, трябва да споделим, че първата му фаза - хотел, голф игрище, първите къщи по индивидуален проект и първоначалната необходима инфраструктура, са на обща стойност 100 милиона лева без ДДС - 60% банково финансиране и 40% самоучастие. А резултатът от инвестицията ще бъде видим след точно 12 месеца.