Какво бихте направили, ако откриете 3000 декара земеделска земя на 35 километра от околовръстния път на София и на 25 километра от курорта Боровец? И ако тази земя има идеална гледка към язовир "Искър", както и към планините Рила, Витоша и Стара Планина, а самата тя е разположена в източните дялове на Плана планина?

За Валентин Каназирев, съосновател на Маркан Холдинг АД, отговорът е само един: цял нов град.

Строителният предприемач, чиято компания стои зад изпълнението на някои от най-емблематичните сгради в София като административните NV Tower и Synergy Tower, офисните кули и търговския център на България Мол, жилищния комплекс Sofia Land Residence, комплексът "СамЕлион" в Самоков и редица други, решава да изгради 650 къщи по индивидуален проект, петзвезден хотел, голф игрище на световно ниво, интернационално училище, както и цялата прилежаща към тях инфраструктура с една цел - да създаде образец за населено място - с името OKOL Lake Park.

Проектът няма нищо общо с досега познатите у нас жилищни комплекси - той няма да бъде нито от ваканционен тип, нито от затворен, а добре подредено място за живот, което да привлича както целогодишни обитатели, така и посетители от буквално целия свят. За разлика от многото инвестиционни проекти, които разчитат на бързо строителство и продажби, които да донесат съответната бърза печалба, OKOL Lake Park ще се развива в рамките на ... следващите 20 години.

Валентин Каназирев, съосновател на Маркан Холдинг АД

Валентин Каназирев, съосновател на Маркан Холдинг АД

Един проект с 30-годишен хоризонт

Инфраструктурата, хотелът, голф игрището и първите къщи вече се строят и ще бъдат въведени в експлоатация още през 2023 година, но преди достигането на този етап изминават повече от 10 години на планиране, подготовка, административни процедури и проектово развитие. "Около 2011 година един от бизнес партньорите ми към този момент откри мястото до село Горни Окол, което буквално пустееше. След промените младите хора бяха напуснали, за да търсят препитание в големия град или в чужбина и бяха изоставили наследствените си ниви и ливади", казва инж. Валентин Каназирев.

Непотърсените земи се оказват цели 2000 декара и Маркан Холдинг предлага на община Самоков да ги изкупи чрез дъщерното си дружество Голф Окол, а онези с известен собственик - да обезщети с терени в рамките на проекта. "Бяхме съвсем честни и написахме в официалната документация ясно какво възнамеряваме да ги правим", казва Каназирев. Впрочем, това е подходът и вярването на предприемача за правилния начин за правене на бизнес - "когато създаваш нов продукт, трябва да си много честен - както с местната общност, така и с бъдещите си клиенти", казва той.

След придобиването на земята, от Маркан Холдинг се обръщат към водещата френска компания за урбанистично планиране - Egis Group, за да създаде мастър плана за бъдещото населено място. Френската компания, чиито годишни приходи минават 1 милиард евро, поставя голф игрището на най-високата равнинна част от терена, а жилищните зони обособява в клъстъри с ниско застрояване, което да не закрива живописните гледки. Центърът на населеното място е поставен в близост до съществуващото село, така че да бъде лесно достъпен както за жителите на OKOL Lake Park, така и за жителите на близкото село Горни Окол.

Проектът е разположен непосредствено до село Горни окол

Проектът е разположен непосредствено до село Горни окол

Планът на инвеститора е да изгражда по 60-70 къщи по индивидуален проект на година, така че след 10-15 години там да живеят целогодишно 5-6 хиляди души, включително жителите на селото. Освен имотите за живеене, обаче, ще бъдат изградени и редица съпътстващи обекти, които да осигурят всичко необходимо на жителите на комплекса - училище, детска градина, медицински и спортно-приключенски център, редица малки магазини и други необходими обекти като аптека и химическо чистене например, но също така ресторанти и дори бар.

Ще има още ферма с животни и приключенски парк, така че децата да имат както реален допир с природата, така и място за забавление. Идеята на инвеститора е да осигури всичко необходимо за качествен живот в новото населено място и да "лиши" родителите от ежедневното задължение да шофират децата си до града. Концепцията му е да даде възможност на всекиго да построи дом в близост до природата, без да се лишава от удобствата на градската среда.

Да построиш град от нулата

Градската среда обаче предполага освен задължителните обекти като училище, детска градина и магазини, и нещо може би още по-важно - добре проектирана и добре изпълнена общодостъпна публична инфраструктура. Тя е критично важна за успеха на проект, изграждан от бял лист хартия. "Досега частен инвеститор не е изграждал инфраструктура в такъв обем и обхват", казва Даяна Каназирева, директор "Проектово развитие, маркетинг и продажби" на OKOL Lake Park.

Тук напълно можем да се съгласим с това твърдение, защото инвеститорът ще построи всичко - от довеждащата и вътрешната инфраструктура, до осигуряване на водоснабдяването, канализацията и електрозахранването. Даваме бърз пример за мащаба на начинанието - ще бъдат построени общо 22 километра нови пътища, които ще са достатъчно широки, за да осигурят не само комфорта на шофьорите, но и на пешеходците и велосипедистите.

Даяна Каназирева, директор "Проектово развитие, маркетинг и продажби" на OKOL Lake Park

Даяна Каназирева, директор "Проектово развитие, маркетинг и продажби" на OKOL Lake Park

И тук идва един важен момент: тъй като съгласно българското законодателство урбанизирането на такава територия налага обособяването на техническа инфраструктура, която по закон следва да е публична общинска собственост, инвеститорът действа за своя сметка, от името на община Самоков, за реализирането на цялата инфраструктура (включваща пътища, канализация и електрозахранване), а след завършването ѝ ги ще предоставя за ползване както на Община Самоков, така и на лицензираните експлоатационни дружества. За да илюстрираме мащаба на този "подарък", ще кажем, че планираната й стойност възлиза на над 50 милиона лева.

Говорейки за публични инвестиции, няма как да не обърнем внимание на категоричното твърдение на Валентин Каназирев, че "до тук една стотинка за корупция не сме дали". Предприемачът е убеден, че в България нещата могат да се случват без рушвети и го доказва - всяка една процедура по проекта се изпълнява според буквата на закона и се чака, колкото е необходимо. "Днес, след 4 години чакане, влезе в сила решението за най-дългата ни процедура за водовземане от реката до голф игрището", дава пример той. И допълва, че работи с местната управа отлично и че от всяка къща в общинската хазна ще влязат хиляди левове от данъци - суми в дългосрочен план, които трудно корупционна схема може да осигури.

300 милиона евро върху 3000 декара

Като цяло OKOL Lake Park от финансова гледна точка е истински гигант - общата стойност на проекта след пълното му реализиране в следващите 15-20 години се очаква да възлиза на 300 милиона евро. "Ние към днешна дата сме инвестирали 15 милиона лева, а от двете банки имаме (б.р. Уникредит Булбанк и Пощенска банка ) осигурени още 30 милиона евро", казва Каназирев.

Мащабната сума се получава като се добави стойността на всяка една бъдеща къща, която реално се финансира от купувачите. За Маркан остава да построи хотела, голф игрището и първия етап от инфраструктурата. Самият Маркан Холдинг е с около 100 милиона лева годишен оборот, така че всеки сам може да прецени колко важно (финансово) място заема проектът.

Основна част от проекта са къщите по индивидуален проект

Основна част от проекта са къщите по индивидуален проект

Проектът, който лекува ниско национално самочувствие

"За мен най-голямата болест на българина е нихилизмът", повтаря Валентин Каназирев няколко пъти по време на разговора с екипа на Money.bg. Той визира честото негативно мислене на българите - в това число и корупционното, което възпрепятства собственото му развитие. "Казано по друг начин, ние имаме ниско самочувствие", допълва той.

Ето защо той гледа на OKOL Lake Park не само като на бизнес проект, а като на нещо мащабно, което може да докаже уменията на българите и в този ред на мисли да повдигне самочувствието им. Неговата формула е да се направи нещо "на ниво и в достатъчно голям мащаб". "Всеки един от нас трябва да прави нещо, което да е на такова ниво, че да дава самочувствие както на него самия, така и на нацията". Каназирев е убеден, че българите могат много повече от това, което показват и само чрез връщането на самочувствието може да бъде разкрит този потенциал.

Това е причината, поради която той като предприемач решава да се изправи срещу пазара - да предложи за продажба проект, който няма нищо общо с досега построените у нас. Да заложи целия си професионален опит и имиджа на почти 30-годишната си компания, за да докаже, че в България може да бъде построено от българи нещо на световно ниво. И то не къде да е, а в общината, в която живее - Самоков.