Индийското правителство одобри създаването от шведската компания Saab на първото в страната оръжейно предприятие със 100% чуждестранен капитал, съобщи в-к The Economic Times.

Заводът, в който шведската компания планира да инвестира, според изданието, най-малко 60 милиона долара под формата на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), ще произвежда ръчния противотанков гранатомет за многократна употреба Carl Gustaf M4. За целта е регистрирана нова компания - Saab FFV India. Предприятието, което най-вероятно ще се намира в щата Харяна в северната част на страната, ще започне да произвежда гранатомети най-нова модификация още през следващата година.

По думите на главния изпълнителен директор на Saab India Матс Палмберг, "Saab поддържа концепцията "Произведено в Индия" и очаква с нетърпение продължаването на сътрудничеството с индийските партньори".

Carl Gustaf M4 е четвъртият, подобрен модел, представен през 2014 г. Гранатометът с тегло 6,8 кг е предназначен за унищожаване на бронирани цели, укрепления, оборудвани и необорудвани огневи позиции и жива сила на противника и др. Очаква се Carl Gustaf M4, към който има значителен интерес заради конфликта в Украйна, по-късно да бъде продаван и в чужбина.

Както вече беше съобщено, износът на оръжие и отбранителни технологии от Индия достигна рекордно ниво от 159,2 милиарда рупии (около 1,9 милиарда долара) през фискалната 2022-2023 година (приключила през март), надвишавайки предходната година с 200 милиона долара. А за в бъдеще плановете на Индия при оръжейното производство са още по-големи, по думите на министъра на отбраната на страната.

В Китай започна производството на електрическия Saab   

В Китай започна производството на електрическия Saab  

Екоколата ще може изминава до 300 км без зареждане