Саудитска Арабия може да инвестира $5 милиарда в проект на най-голямата руска независима газова компания ПАО "Новатэк" около 5 милиарда долара. Това каза днесв интервю за телевизионния канал" Русия 24", Кирил Дмитриев, управляващ Руския фонд за преки инвестиции, цитиран от Reuters.

Става за Арктик СПГ-2, втория завод на компанията за производство на втечнен природен газ. Първият чуждестранен участник в този проект на "Новатэк" стана френската енергийна компания Total.

Total купува 10 процента от проекта Арктик СПГ-2, чиято обща стойност към този момент се оценява на $25,5 милиарда.

Преговори за включване в проекта се водят също така с китайските CNPC и Фонд "Пътя на коприната" и с Японската национална корпорация по петрол газ и метали (JOGMEC).

Саудитска Арабия, с която Русия тясно си сътрудничи в рамките на споразумението за ограничаване на петролния добив ОПЕК", в момента се намира в сложна ситуация. Рияд е под силен международен натиск и влошени отношения със западните страни, заради разследването на безследно изчезналия, вероятно убит, журналист Джамал Хашоги.

Кирил Дмитриев каза също така, че руският нефтохимически комплекс Сибур, който има общи съсобственици с "Новатэк", се готви за построи в Саудитска Арабия каучуков завод.