Нестле в България инвестира 44,2 милиона евро в новите си производствени мощности в София, оборудвани с машини от последно поколение. Това се случва 23 години след старта на първата линия на KitKat. Това съобщиха от компанията днес.
Новото производство е с площ над 3250 кв.м, оборудвано с машини, произвеждащи 420 шоколада на минута, всеки от които изминава 1,2 километра на поточната линия преди да бъде опакован. За да се преустроят част от сградния фонд на фабриката са били необходими около 2 години и няколко месеца.
Новата продукцията, която идва от София, поема към 17 пазара по света, сред които Великобритания, Франция, Италия и Канада. Това става възможно, благодарение на работата на целия екип на фабриката, който нарасна с 70 нови работни места, разкрити специално за новото производство.
Фабриката на Нестле в София е избрана да бъде единствения производствен център за Европа за KitКat, сега и като шоколад. Според компанията това поставя страната ни високо на картата на глобалните производители на Нестле.
"Новата инвестиция на Нестле в България на стойност 44,2 милиона евро е резултат от нарастващия интерес към KitKat, както в България, така и цялостно в европейски и глобален план, казват от компанията.
Иновативната технология позволява консумацията на газ да се намали с до 30%, водният разход да се редуцира с 67%, а общия въглеродния отпечатък с 30% като всички опаковки са възможни за рециклиране.
"Тази инвестиция е потвърждение за голямото доверие на Нестле Групата към екипа в България да произвеждаме високо качествена и безопасна храна и препотвърждава експертизата на целия екип на фабриката ни в София, като компетентен иновативен център за развойна дейност на шоколадови продукти. Безспорно е повод за гордост да видиш как марка като KitKat вече започва своя живот и като шоколад и то точно тук при нас и има амбицията да даде още повече радостни моменти и пълноценни почивки на милиони хора по света", заявява етър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.
Шоколадовата фабрика на Нестле в София е с над 80 години история в производството на шоколадови изделия, създадена през 1939 г. Тя е една от трите най-големи центъра за производство на KitKat в Европа с над 15 000 тона производство на годишна база, като 90% от готовата продукция е за експорт, а 10% се реализира на местния пазар. В нея работят над 650 служители.