Инвестиционните фондове се превърнаха в ненаситни купувачи на земеделска земя в САЩ, натрупвайки над милион акра, докато търсят защита срещу инфлацията и се стремят да се възползват от нарастващото глобално търсене на храна. Това пише Reuters на базата на данни и интервюта с ръководители на фондове.

Тенденцията тревожи някои американски законодатели, които се страхуват, че корпоративният интерес ще направи земеделската земя недостъпна за следващото поколение фермери. Тези законодатели внасят в Конгреса законопроект, който ще наложи ограничения върху покупките в индустрията.

Въпреки че тяхната площ е малка част от близо 900 милиона акра (1 акр - около 4 декара) земеделска земя в САЩ, темпът на придобивания от инвестиционни фирми като Manulife Investment Management и Nuveen се ускори след глобалната финансова криза от 2008 г.Тя накара фирмите да търсят нови инвестиционни инструменти, показват интервюта на Ройтерс с мениджъри на фондове и анализ на данни от Националния съвет на доверителите на инвестиции в недвижими имоти (NCREIF).

Броят на имотите, притежавани от такива фирми, се е увеличил с 231% между 2008 г. и второто тримесечие на 2023 г., а стойността на тези притежания е нараснала с повече от 800% до около 16,2 милиарда долара, според тримесечния индекс на земеделската земя на NCREIF, който проследява притежанията на седемте най-големите фирми за инвестиции в земеделска земя.

Земеделската земя предлага стабилна възвръщаемост дори в периоди на висока инфлация и фирмите се надяват търсенето на култури да остане стабилно, тъй като ООН прогнозира, че светът ще се нуждае от 60% повече храна до 2050 г. поради нарастването на населението.

Придобиванията на земя от инвестиционни фирми също така изпреварват покупките на земеделска земя от чуждестранни субекти, според данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Законодателите обсъдиха тази година дали да ограничат чуждестранната собственост върху земеделска земя, загрижени, че противниците могат да купуват земя, за да упражнят политическо влияние. Сенатът включи разпоредба за забрана на закупуването на земеделска земя от Китай, Русия, Иран и Северна Корея в своята версия на Закона за разрешение за национална отбрана, която все още не е съгласувана с версията на Камарата.

Размерът земя, притежаван от чуждестранни субекти, се е увеличил с 64% до около 40,8 милиона акра между 2010 г. и 2021 г., като стойността се е удвоила до около 72,5 милиарда долара, според най-новите налични данни на USDA.

NCREIF не отчита площта, притежавана от инвестиционни посредници, но преглед на Reuters на уебсайтове на компании, доклади за устойчивост, годишни отчети, федерални документи и интервюта с ръководители от шест от седемте компании, които докладват на индекса, установи, че заедно те притежават около 1,65 милиона акра.

Пол Шадег, вицепрезидент по операциите с недвижими имоти във Farmers National Company, фирма за управление на ферми, каза, че когато инвеститорите навлязат на пазара на земеделска земя, това може да повиши цената на земята.

Високите разходи за придобиване на земя са пречка за младите и начинаещи фермери, каза Тим Гибънс, директор по комуникациите в Кризисния център на селските райони на Мисури, група за застъпничество.

"Ако следващото поколение не бъде привлечено да се върне във фермата, тогава кой ще притежава тази земя?", каза той

Средната цена на акър обработваема земя достигна рекордните $5460 през 2023 г., според USDA, спрямо $2700 през 2010 г., водена от високите цени на суровините и силното търсене, наред с други фактори.

Около 60% от земеделската земя в САЩ е собственост и се управлява от фермери, а останалата част е собственост на неземеделски оператори, включително физически лица, тръстове и корпорации, според USDA.

Инвестиционните посредници казват, че купуват земеделска земя, защото е устойчива на инфлация, предлага стабилна възвръщаемост чрез лизинг на земя и има ограничен риск от спад, характеристики, които станаха по-привлекателни след финансовия срив през 2008 г., тласнаха инвеститорите да изградят диверсифицирани портфейли.

"Това е сигурен актив. Като златото е. Няма да отиде никъде", каза Дейвид Гладстоун, главен изпълнителен директор на Gladstone Land, инвестиционен тръст за недвижими имоти, който притежава 116 000 акра земеделска земя, предимно за отглеждане на боровинки, ягоди, бадеми и други продукти в 15 щата на стойност 1,6 милиарда долара.

Индексът на земеделските земи NCREIF има средна годишна възвръщаемост от 11,4% през последните 25 години, в сравнение с 9,3% за индекса S&P 500, според презентация на инвеститори от август.

Земеделските земи също предлагат потенциал за растеж, тъй като търсенето на храна нараства в световен мащаб, се казва в уебсайтовете на Manulife, който притежава 284 413 акра американски ферми на стойност 3,3 милиарда долара според доклада си за селскостопански инвестиции за 2022 г., и Nuveen, който притежава 751 000 акра американски ферми на стойност 6,6 милиарда долара според доклада си за устойчивост за 2023 г.