Федералния резерв (Фед) на САЩ на последното си заседание остави основния си лихвен процент непроменен, в съответствие с очакванията. Продължаващата борба на Централната банка срещу инфлацията обаче не изглежда скоро да приключи, пише в анализ на финансовия портал Investing.com.

Въпреки задържането на лихвите, неочаквано нови предупредителни знаци за инфлация започнаха да се появяват на фона на бързия ръст на цените на енергоносителите и храните. Продължителното повишаване на цените на горивата и храните може да заличи постигнатия напредък в борбата с инфлацията и да принуди Фед да продължи да повишава лихвите за по-дълго от очакваното към момента.

Фед на САЩ също така предупреди за поддържане на много по-строга от очакваното парична политика през 2024 година. В тази връзка финансови експерти открояват 3 основни причини за "ястребовия" подход на Фед през следващите месеци.

22-годишен рекорд: Фед на САЩ повиши основния лихвен процент

22-годишен рекорд: Фед на САЩ повиши основния лихвен процент

Повишението на основната лихвата е с нови 25 базисни пункта

1.Цените на петрола отново се покачват към $100 за барел

Неотдавнашният скок на цените на петрола прави много по-трудно за Фед да върне инфлацията до целта си от средно 2% годишно.

Преди дни цените на американския суров петрол West Texas Intermediate за кратко се покачиха над 92 долара за барел за първи път от ноември 2022 г., което поражда опасения, че този значителен източник на инфлационен натиск отново е в действие.

От края на юни досега цените на петрола се покачиха с повече от 30%, тъй като продължаващите съкращения на добива от Саудитска Арабия и Русия оказват натиск върху доставките на петрол в световен мащаб.

Анализаторите от Уолстрийт започнаха да говорят за цена от $100 за барел, ако възходящата тенденция на пазара на енергоносители продължи.

Ако цените на петрола продължат да растат и достигнат трицифрени стойности, това може да се превърне в проблем, тъй като високите цени на енергоносителите увеличават производствените разходи, а те от своя страна повишават цените на стоките и услугите.

Икономиката на САЩ е свръхзадлъжняла - последствията

Най-голямата икономика в света е свръхзадлъжняла - последствията

Наскоро държавният дълг на САЩ достигна исторически рекорд от 33 трилиона долара

2.Цените на бензина в САЩ се устремиха нагоре

Цените на бензиностанциите в САЩ изведнъж започнаха да се покачват, за ужас на американските потребители и Федералния резерв.

Цените на бензина са се увеличили с близо 9% само за последните два месеца, а в края на лятото бензинът по принцип не поскъпва често. Това доведе до повишени очаквания за ускоряване на общата инфлация през следващите месеци.

Средната цена на галон безоловен бензин в САЩ се повиши до 11-месечен връх от $4 за галон (1 галон е 3,8 литра), отговаряйки на рекорда за сезона на 12-месечна база, според AAA.

Анализатори предупреждават, че в случай на силен ураган, който засегне крайбрежието на Персийския залив, цените на бензина в страната може да се покачат до 4,50 или дори 4,75 долара за галон.

3.Цените на хранителните стоки в САЩ (а и в света) също се покачват

Начело по пакачване на цените при основните храни са фючърсите за живи говеда (за угояване), които достигнаха рекордни стойности напоследък, на фона на опасенията, че натискът върху предлагането ще продължи поне до началото на следващата година. Така че трябва да се очаква цените на говеждото да се повишат в американските магазини.

Други основни селскостопански продукти, като кафе, захар, какао, ориз, свинско месо и други, също поскъпват, което е показателно за ускоряване на инфлацията при цените на храните.

Най-конкурентоспособните икономически страни в света

Най-конкурентоспособните икономически страни в света

Начело в класацията не са големи държави

Изводи от ситуацията

Повишаването на цените на петрола и храните, на които повишаването на основните лихви на Фед по принцип почти не оказва влияние, може да доведе до по-нататъшно ускоряване на инфлацията през следващите месеци. Не би било изненадващо, ако темповете на инфлация се повишат обратно към 5% през следващите месеци.

Това със сигурност би породило съмнения относно "паузата" на Фед в повишаването на основните лихви. По такъв начин, (евентуална) устойчива инфлация може да подтикне Фед да повиши основните лихви още и да ги задържи високи на високи нива по-дълго време.