Федералният резерв на САЩ (Фед) гласува единодушно ново повишение на основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 5,25% и 5,50%, като горната граница на това ниво не беше достигната от януари 2001 година. Федералният резерв повишава лихвите за 11-и път, за да се бори с инфлацията, но не дава ясен знак за следващ ход, пише AP.

В изявлението след края на заседанието, което се проведе снощи българско време, от Фед обявиха, че "икономиката на САЩ продължава да се разширява с умерено темпо".

Фед прекъсна дългата поредица от повишения на основните лихви в САЩ

Фед прекъсна дългата поредица от повишения на основните лихви в САЩ

Каква е прогнозата до края на годината

На този фон растежът на разкритите работни места отвъд океана е стабилен, а нивото на безработица остава ниско. Инфлацията обаче все още е висока.

От централната банка подчертават, че ще продължат да следят постъпващите икономически данни, за да оценят правилно курса на паричната си политика и да я коригират, ако е нужно.

Снимка 539188

Източник: EPA/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че пазарът на труда остава много затегнат, защото темпът на растеж на работните места все още е силен, но постепенно се забавя.

"Остава да се извърви дълъг път, за да се върне инфлацията в САЩ до целевото ниво от 2%", коментира Пауъл.

Председателят на Фед предупреди, че като се има предвид цялостната устойчивост на аммериканската икономика и нарастващото потребителско доверие, с течение на времето по-силният растеж може да доведе до повишена инфлация.

Някои анализатори предупреждават, че спадът на годишната инфлация от около 9% на 3% е сравнително лесната част. Свеждането до целта от 2% обаче ще бъде по-трудно и ще отнеме повече време.

Други експерти са на мнение, че скорошните леки показания за инфлация могат да се запазят. Увеличенията на разходите за наеми, които вече са намалели, трябва да спаднат още повече, тъй като се завършват повече жилищни сгради.

Въпреки че Фед започна да затяга кредитите преди централните банки на много други развити страни да го направят, вече почти всички следват този пример.

Очаква се Европейската централна банка да обяви собственото си увеличение с четвърт пункт още днес. И въпреки че инфлацията е намаляла в 20-те страни, които използват еврото, в Еврозоната тя остава по-висока, отколкото е в Съединените щати.

От Фед вече вече не прогнозират рецесия в Америка и че икономиката като цяло е устойчива.

Фед отново увеличава лихвите в САЩ

Фед отново увеличава лихвите в САЩ

Инфлацията все още е висока