Една пета от германските компании (21%) смятат, че оцеляването им е застрашено от кризата породена от коронавируса, съобщи германският институт Ifo. Това важи в пълна сила за туристически агенти, хотели и ресторанти.

"Можем да видим вълна от несъстоятелност в следващите месеци", каза изследователят на Ifo Стефан Зауер.

Междувременно германските фабрики отчетоха по-слабо от очакваното възстановяване на търсенето, след като страната разхлаби ограниченията за борба с разпространението на коронавируса, пише Bloomberg. Това отново подчерта предизвикателствата пред най-голямата европейска икономика при борбата с щетите, причинени от COVID.

Поръчките нараснаха едва с 10.4% през май, след кумулативен спад от над 37% през предходните два месеца. Министерството на икономиката заяви, че макар данните да показват, че индустриалната рецесия в Германия е преминала през "ниското ниво на поръчки също показва, че процесът на възстановяване няма да бъде завършен още доста време".

Поръчките на страната извън еврозоната нараснаха едва 2% през май, докато търсенето от валутния блок скочи повече от десет пъти повече.

Продажбите на дребно в Германия през май нараснаха с рекордните 14%

Продажбите на дребно в Германия през май нараснаха с рекордните 14%

Това е най-силното повишаване на търговията на дребно на месечна база от 1994 г.

Германия беше особено засегната от затварянето на фабриките, прекъсванията на веригата на доставки и глобалния срив на търсенето.

Airbus планира да съкрати 15 000 работни места, повече от 10 000 от тези в основните си бази в Германия и Франция. Damlier заяви, че индустрията ще се сблъска с болезнени съкращения заради кризата.