Британската компания Drax се отказа от плана си да изгради най-голямата газова електроцентрала в Европа след яростна опозиция от екозащитници, предава The Guardian. Централата трябваше да се намира в Северен Йоркшир и двете газови турбини да заменят две стари съоръжения, които работят на въглища.

Решението идва след три години ожесточени спорове и съдбни искове. Зелените групи настояват, че планираната газова електроцентрала с мощност 3,6 гигавата, не съответстват на британските амбиции за намаляване на парниковите емисии.

В продължение на десетилетия Drax бе сред най-големите оператори на въглищни централи на Острова. Компанията планира да обърне гръб на изкопаемите горива и да достигне въглеродна неутралност до 2030 г. Drax предложи и да спре да продава електричество от вългищните си централи още от следващия месец — далеч преди наложения от правителството краен срок от 2025 г.

Решението за спиране на новия газов проект ще струва на компанията още £13 млн. През 2020 г. тя отчете £156 млн. оперативна загуба заради общо £239 млн. разходи за спрения вече проект.

Провалените газови проекти за €440 милиона на ЕС и къде е мястото на България в тях?

Провалените газови проекти за €440 милиона на ЕС и къде е мястото на България в тях?

От 2013 година насам Брюксел е вложил близо €5 милиарда в 41 такива проекти