За по-малко от десетилетие Европейският съюз (ЕС) е похарчил 440 милиона евро за проекти за газопроводи, които така и не са били довършени или вероятно ще пропаднат в бъдеще. Това показва изследване на международната неправителствена организация Global Witness. 

Като цяло близо 5 милиарда евро са били вложени в 41 такива проекта от 2013 година насам, включително за газопроводи или терминали за природен газ. От тази сума 440 милиона евро са били изхарчени за проекти, които са пропаднали или към момента стоят на пауза, посочват от организацията, цитирани от EURACTIV.

Почти цялата сума или над 430 милиона евро са били насочени към т.нар. газопровод БРУА, който трябва да осигури пренос на синьо гориво за България, Румъния, Унгария и Австрия от нови находище в Черно море, както и да подпомогне вносът на каспийски газ за пазарите в Централна и Източна Европа.

Според обявените планове, проектът трябва да гарантира двупосочни доставки на 1,5 милиарда кубически метра годишно от и към България, както и още 4,4 милиарда кубически метра от и към Унгария.

Александър Новак: Второто трасе на "Турски поток" ще мине през България, не през Гърция

Александър Новак: Второто трасе на "Турски поток" ще мине през България, не през Гърция

От нашата страна линията се отклонява към Сърбия и Унгария

Изследователите посочват, че работата по газопровода БРУА, който доскоро беше гореща тема в региона, е в пълен застой особено в случая с България. Към момента има изградена малка част от него, която беше завършена през ноември 2020 година, но тя се намира на румънска територия и не е свързана с Черно море, както и с България.

Опасенията на анализатори, както и на инвеститорите в проекта, са свързани с това, че той може напълно да пропадне, след като енергийният лидер Exxon, който има най-голям дял в него, обяви, че иска да продаде лиценза си за газопровода. Плановете за разширяването на газопровода към Унгария пък пропаднаха през миналата година.

Останалите шест проекта, които от организацията включват във въпросната сума от 440 милиона евро, вклюват газовият интерконектор между Португалия и Испания, който няма да бъде изграден. Европейските субсидии по него досега са били в размер на над 97 хиляди евро.

Сред тях са още газопровод, свързващ Франция и Испания, за 6,25 милиона евро, който е бил спрян; интерконектор между Полша и Чехия за 1,36 милиона евро, който е отложен, както и още три проекта, включващи Австрия, Хърватия, заедно с продължението на "Турски поток" от българо-турската граница към Румъния, Словакия и Унгария, по което европейските субсидии надхвърлят 438 хиляди евро. Засега работата по последния е поставена на пауза за неопределено време.

Кои са печелившите и кои са губещите от "Турски поток"?

Кои са печелившите и кои са губещите от "Турски поток"?

Газопроводът ще попречи на Европа по пътя към енергийната независимост, казват експерти