Втората линия на газопровода "Турски поток" ще мине през територията на България, а не през Гърция. Това е обявил пред журналисти руският енергиен министър Александър Новак след официална среща в Анталия.

"Втората линия на "Турски поток" ще мине през България, Унгария и Сърбия", е заявил той в отговор на журналистически въпрос, цитиран от ТАСС.

По неговите думи първата линия на тръбопровода ще може да влезе в експлоатация от 1 януари 2020 година. Тя ще свързва Русия и Турция под черно море.

Що се отнася до второто трасе, което ще бъде това през България, към момента конкретен срок за реализация няма. Новак допълва, че неговото изпълнение зависи от съпътсващата газопреносна система на европейските страни.

"Газпром" размразява "Южен поток"?

"Газпром" размразява "Южен поток"?

Решението било взето в края на 2018 г., но става ясно днес

Първото разклонение на "Турски поток" е предназначено за доставките за турския пазар. През второто ще се извършват такива за Южна и Югоизточна Европа. Изпълнителят "Газпром" обмисляше Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като потенциални пазари за транспортирания по него природен газ.

Капацитетът на всяка една от линиите ще бъде 15,75 милиарда кубични метра синьо гориво на година.

Преди време "Коммерсант" съобщи, че "Газпром" може да доставя природен газ през "Турски поток" до България, Унгария, Сърбия и Словакия. Тогава стана ясно, че енергийният гигант вече е започнал необходимите административни процедури, предхождащи реалното изграждане на съоръженията в отделните държави.

Италианско-саудитски консорциум ще строи българската част от "Турски поток" за €1,1 млрд.

Италианско-саудитски консорциум ще строи българската част от "Турски поток" за €1,1 млрд.

Оферетата е за срок на изграждане 615 дни или 1,3 млрд. евро при изпълнение за 250 дни