Не се заблуждавайте от скорошното ценовото рали на всичко - от технологичните акции до крипто, съветва финансовият експерт Стив Айсман. Финансистът доби световна популярност след филма The BIg Short ("Големият залог"). Портфолио мениджърът на Neuberger Berman Group, който заложи на високорисковите ипотеки точно преди глобалната финансова криза, вижда предстояща промяна на пазарния режим в ерата на по-високите лихвени проценти.

Той очаква нови лидери да заменят големите компании, които доминираха инвестиционния пейзаж през миналото десетилетие.

"Парадигмите се променят с времето", казва Айсман в последния епизод на подкаста Odd Lots.

"Понякога тези парадигми се променят бурно, а понякога тези парадигми се променят с течение на времето, защото хората не се отказват лесно от своите навици. И мисля, че отново преминаваме през период като този."

Поскъпване на златото, отказ от месо...- това са само част от "шокиращите" прогнози на Saxo Bank за 2023 година

Поскъпване на златото, отказ от месо...- това са само част от "шокиращите" прогнози на Saxo Bank за 2023 година

А какво прогнозират от датската банка за Китай и Франция?

Новите победители може да включват фирми, обвързани с "връщането на индустриалния свят обратно в Съединените щати" и "екологизирането", според Айсман. Думите му служат като предпазливост във време, когато очакванията за по-бавни темпове на повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв вдъхват нов живот на активите, които бяха смазани миналата година.

"Някои от тези акции са нараснали с 50 до 60%", казва Айсман. "Удивително е." Той цитира книгата на Томас Кун от 1962 г.

"Структурата на научните революции", за да обясни понякога мъчителния и продължителен процес, при който един режим се заменя с друг:

"Когато Айнщайн създава своята теория на относителността, например... Не е както всички казват, "О, чакахме Айнщайн, слава Богу, сега можем да се отървем от Нютон".

Знаете ли, отне няколко години, докато хората разберат, че това е по-добра теория. Мисля, че нещо подобно се случва на пазарите". Айсман описва предишни промени в парадигмата, включително прехода от големите конгломерати като General Electric Co. през 90-те години на миналия век към технологичните фирми на дотком балона и финансовите акции от началото на 2000-те.

Доминирането на банките се разпадна с трясък през 2008 г., но дори и тогава, отбелязва той, някои финансови имена се повишиха през 2009 и 2010 г. В крайна сметка, казва експертът, цитиран от финансовото издание Bloomberg, продължителен период на ниски лихвени проценти измести фокуса на инвеститорите в полза на растящи акции като Amazon.com.

"Когато лихвените проценти са нула, вие плащате да спекулирате", казва Айсман. "Хората винаги търсят следващия Amazon. И знаете, че те търсят следващия Amazon, когато продавачът напише доклад за проучване и първото изречение е "TAM е огромен", което означава, че общият наличен пазар е огромен."

Но в крайна сметка мечтите за "гигантски TAM" започват да избледняват, тъй като и бизнесът, и инвеститорите се впускат с главата напред в реалността. "От 2010 г. до началото на 2022 г., ако бяхте компания, която нямаше печалби, но имаше силен ръст на приходите, хората мечтаеха за мечтата.

Когато растежът на приходите се забави, хората престанаха да мечтаят за мечтата, след комбинация от по-високи ставки", казва Айсман. До известна степен дали ще видим пълна промяна в лидерството на пазара все още зависи от Фед - и дали Пауъл ще удържи на думата си да не намалява лихвените проценти незабавно. "Ако ги остави там, мисля, че ще имаме промяна на парадигмата.

Ако ги намали отново, ще се върнем към това, което бяхме, а именно акциите за растеж... Мисля, че той ще ги остави там и тогава ще имаме промяна на парадигмата", казва Айсман. Като мениджър на хедж фондове във FrontPoint Partners LLC, Айсман направи името си, залагайки срещу високорискови заеми, преди жилищният балон да се спука през 2007 г., както е описано от Майкъл Луис в книгата му "The Big Short" и показано във филм със същото заглавие, в който главната роля изпълнява актьорът Стив Карел.

Фед повиши лихвите, същият ход се очаква и от ЕЦБ

Фед повиши лихвите, същият ход се очаква и от ЕЦБ

Прогнозира се ЕЦБ да бъде по-умерена, но все пак да анонсира лихвено повишение от 50 базисни пункта

По-късно Айсман стартира свой собствен фонд, Emrys Partners, който закри през 2014 г. Айсман казва, че вижда малък шанс за повторение на финансовата криза от 2008 г., тъй като повечето американски банки сега са с много по-малко ливъридж, отколкото бяха преди.

"Мисля, че 2000 и 2008 г. за някои инвеститори са като посттравматично стресово разстройство", казва Айсман.

"Финансите са сложни. Няма много хора на планетата Земя, които наистина разбират колко наистина се е променила финансовата структура на Съединените щати и Европа. Така че те виждат как пазарите падат и си казват: "О, Боже мой, нещо лошо ще се случи."

Една област, в която има много посттравматичен стрес, е жилищното настаняване, но дори и тук Айсман не вижда скорошното покачване на лихвените проценти по ипотечните кредити, предизвикващо подобни ликвидации и пожарни разпродажби, които се случиха преди около 15 години:

"Направих малко изчисление, когато лихвите по ипотечните кредити достигнаха 7%, което беше, ако изчислите месечната вноска на някой, който е купил жилище с 3% ипотека, спрямо някой, който иска да купи същия дом на същата цена, със същата ипотека при 7%, за да може това лице да има същата месечна вноска като лицето с ипотека от 3%, цената на къщата трябва да падне с около 30% - 35% до 40%."

Това на теория би могло да доведе жилищния пазар до голям спад. Но разликата този път, казва Айсман, е картината на заетостта. "Докато хората работят, те няма да продадат дома си с 40% по-евтино."

При този сценарий това означава, че жилищният пазар е замразен за момента, вместо да е готов за нов голям срив. Вместо да продават домовете си и да се преместят в нещо по-голямо, семействата просто ще останат на място.

"Сега може да се случи нещо лошо, знаете ли, може да имаме рецесия", добавя той. "Но усещането ми е, че ще имаме старомодна рецесия. Няма да имаме някаква огромна криза на срив, при която системата е напълно изложена на риск, което се случи през 2008 г.

Междувременно, докато новото лидерство движи пазара, преходът вероятно ще бъде особено болезнен за хората, които са изградили своята идентичност, като са оптимистично настроени към неща като крипто, мемове и технологични имена. Разбира се, инвеститорите, които правилно прогнозираха Голямата финансова криза, също трябваше да се борят с големи промени в пазарния пейзаж, които предизвикват техния мироглед.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.