След като през последните две години цените на литиевия карбонат в Китай се понижаваха, от началото на тази година те се покачили с 68%, достигайки най-високата си стойност от юни 2019 г., сочат данните на Benchmark Mineral Intelligence.

Причината за това е изстрелването на производството на батерии в страната, изтъкват анализаторите, посочвайки, че през януари тази година то е достигнало 12 GWh или ръст от 320% на година основа. При литиевто ферофосфатните батерии, към които се насочи Tesla неотдавна, ръстът за първия месец на годината е от 500%.

В резултат на това, индекса на цената на лития на Benchmark се покачи с 14,4% само през февруари, което е вторият му най-силен месец в историята. Интересното е, че първото място се заема от януари тази година.

Но Китай не е единственият пазар, на който консултантската компания регистрира растеж. Всъщност литият поскъпва на всички 11 пазара, следени от компанията през февруари. Те забелязват още, че производителите са започнали да разпродават запасите си, трупани до момента, и да приемат поръчки за настоящата година.

Това идва на фона на оскъдните инвестиции във веригата на доставки на литий през изминалите три години, което днес поражда увеличен риск от ценова волатилност.