Канадската компания Gabriel Resources обяви, че е подала жалба срещу решението на Арбитражния съд във Вашингтон (ICSID), с което Румъния спечели дело в мащабния проекта за добив на злато Roșia Montană (Рошия Монтана), съобщава G4media.ro. Арбитражният трибунал на Световната банка ICSID отхвърли през март всички искове срещу Румъния от регистрираната в Канада Gabriel Resources.

Рошия Монтана съдържа едни от най-големите залежи на злато в Европа

Както Money.bg писа наскоро, канадската компания искаше компенсации до $6,7 милиарда. Минималната сума, с която щеше да се задоволи беше еквивалентът на инвестициите, извършени за проекта за добив на злато в Рошия Монтана, възлизащ на около $1 милиард. Можеше да се стигне и до споразумение, което обаче щеше да принуди Румъния да позволи на Gabriel Resources да продължи проекта за добив на злато.

Компанията обвинява румънското правителство в блокаж на нейните инвестиции в проекта за добив на злато Rosia Montana и нарушаване на две двустранни инвестиционни споразумения с Великобритания и Канада.

Голям добив на злато от мините в България отчете Dundee Precious Metals

Голям добив на злато от мините в България отчете Dundee Precious Metals

Мината в Челопеч е доставила около 43 700 унции злато

В своето искане за анулиране на решението на ICSID Gabriel Resources твърди, че вижда "фатални недостатъци в състава на трибунала на ICSID, като се има предвид, че двама от арбитрите "нямат качествата на независимост и безпристрастност, която Конвенцията ICSID налага".

Снимка 619576

Източник: iStock

В молбата за отмяна Gabriel Resources поиска и спиране на изпълнението на решението относно съдебните разноски, които са в размер на $10 милиона и са присъдени на Румъния.

По-рано тази година ICSID отхвърли всички искове, подадени от Gabriel Resources, като дори нареди на канадската компания да възстанови на Румъния арбитражните разходи от $1,43 милиона, както и част от съдебните разходи, възлизащи на около €8 милиона. Румънската държава беше представлявана в този случай от местната адвокатска кантора Leaua Damcali Deaconu Paunescu - LDDP и от швейцарската фирма LALIVE SA.

"Борихме се за Румъния, защото беше несправедливо всеки служител и пенсионер на тази страна да бъде наказан за грешките на политици, които действаха срещу интересите на страната. Благодаря на екипа от адвокати, които представляваха Румъния с професионализъм, почтеност и чест. Румънците не трябва да страдат заради решенията на някои премиери, които поставят личните си интереси над националните", коментира в официално изявление пред медиите румънският премиер Марсел Чолаку.

Румъния и нейната неочаквана победа в спорен проект за добив на злато

Румъния и нейната неочаквана победа в спорен проект за добив на злато

Букурещ се размина с плащане на компенсация в размер на €2 милиарда и успя да опази най-големите залежи на злато в Европа

Gabriel Resources съди Румъния в ICSID на Световната банка за първи път още през 2015 година. Според дружеството, румънската държава го е ощетило с $4,4 милиарда. Това са загубите, понесени в резултат на отказа на Букурещ да предостави екологични документи, необходими за развитието на проекта за добив на злато.

Историята на проекта за добив на злато в Рошия Монтана започва през 90-те години на миналия век, когато канадска компания, основана от румънския бизнесмен Франк Тимиш - Gabriel Resources, получава правото да изпълнява проекта в съвместно предприятие с румънската държавна компания Minvest Deva. Gabriel Resources притежаваше 80% от проекта, а румънската държава имаше миноритарен дял от 20%.

През 2000 година Gabriel Resources проведе геоложко проучване, което изчисли, че около 330 тона залежи и 1600 тона сребро могат да бъдат извлечени от минния проект Rosia Montana, кръстен на едноименния румънския планински район. Оценките се основават на използването на цианид в процеса на екстракция.

Австралийци търсят злато на границата между Сърбия и Косово

Австралийци търсят злато на границата между Сърбия и Косово

Смята се, че в региона има и големи залежи на мед и цинк