До края на седмицата страните от Г-7 ще обсъдя четири плана за забрана на износа на руските диаманти. Според плана на западните държави, от 1 януари 2024 година съдбата на скъпоценните камъни от Русия едва ли ще е розова,.

Плановете за забрана варират от лека саморегулация до строги мерки за внос, разкривайки по този начин различията, които обясняват защо забраната е толкова трудна за постигане на съгласие вече повече от година, пише Reuters.

Четирите предложения са изготвени от Белгия, Индия, Френска група за бижутерска индустрия и Световния диамантен съвет и ще бъдат обсъдени на техническа среща на представители на Г-7 в четвъртък, заяви пред агенцията служители, близки до преговорите.

Турска компания може скоро да започне производство на промишлени диаманти в Пловдив

Турска компания може скоро да започне производство на промишлени диаманти в Пловдив

В момента градът е на финалната права за привличане на компанията

Подобна забрана би засегнала тежко руския износ на диаманти, тъй като страните от Г-7 - САЩ, Канада, Япония, Германия, Великобритания, Италия и Франция - представляват 70% от световното търсене на диаманти.

Снимка 433655

Източник: iStock

По този начин забрана би засегнала и предлагането, защото Русия е най-големият производител на необработени диаманти в света, разполагайки с пазарен дял от 30%.

Основната задача на срещата ще бъде да се договори по юридически издържана дефиниция за проследимост на диамантите, за да може да се определи откъде идват скъпоценните камъни.

Руският производител на диаманти "Алроса" спира продажбите до края на октомври

Най-големият производител на диаманти в света - руската компания "Алроса" спира продажбата на диаманти за срок от два месеца. Причината за тези действия е опит да повиши спадащите цени, съобщи през септември Bloomberg, цитирайки бележка на компанията, изпратена до нейни клиенти.

Съмнителни банки, куфари, пълни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и части

Съмнителни банки, куфари, пълни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и части

Как работят схемите?

"Алроса", която всъщност се конкурира с гиганта De Beers за титлата най-голям производител на диаманти в света, засега спира продажбите на необработени диаманти през септември и октомври, надявайки се да обърне тенденцията на ценови спад.

Държавната руска компания е под американски и британски санкции, които бяха наложени веднага след началото на войната на Русия в Украйна. Продажбите на компанията поеха удар, след компанията насочи обемите си към Азия.

Руският производител на диаманти "Алроса" спира продажбите

Най-големият производител на диаманти в света спира продажбите

Каква е причината?