Докато кризата с недостига на чипове изглежда ще остане на дневен ред поне още година, европейските автомобилни производители се готвят за дефицит на други важни за електромобилите компоненти - т.нар. редкоземни елементи.

Компаниите на Стария континент са притеснени заради това, че към момента Китай доминира износа на такива в световен мащаб. Друг важен играч е Австралия. Едни от водещите производители в Европа вече водят преговори с австралийската Arafura Resources, която добива редкоземни елементи.

Лидерът в минната индустрия разработва мина в Северната територия в Австралия, който носи името Nolans и е изчисляван на 1 милиард австралийски долара или 728 милиона щатски долара. Прогнозите са, че този проект може да задоволи 10% от търсенето в световен мащаб на някои видове редкоземни елементи.

"Имаме ангажимент да доставяме директно суровини за европейски производители", е потвърдил главният финансов директор на компанията Питър Ширингтън в интервю.

По неговите думи дружеството ще сключи първите официални споразумения в това отношение до края на годината. Засега двете страни все още договарят обема и цените на доставките.

Редица редкоземни елементи са необходими за производството на електромобили, като се започне от литий, никел и кобалт и се стигне до по-малко познати, като неодим.