Изграждането на трасе през "Слатина" и "Гео Милев", както и свързването на "Младост 4" със Симеоновския лифт са следващите стъпки към разширяването на метрото в следващите години.

Това е част от Общия устройствен план на София, който предстои да бъде гласуван от Столичния общински съвет.

Според плановете изграждането на линията от шест станции през кварталите "Слатина" и "Гео Милев" със спирка и на "Арена Армеец" до "Цариградско шосе" може да започне през 2021 година.

Другото разклонение е по първата линия на метрото от Бизнес парка до Симеоновския лифт, пише "24 часа". То включва линия с 2 километра дължина и 2 метростанции. По този начин ще бъде осигурена връзка на "Младост 4" до Витоша.

България търси еврофинансиране за още 10 км метро и поне 9 станции

България търси еврофинансиране за още 10 км метро и поне 9 станции

Къде ще бъдат те?

От изчисленията става ясно, че около 50 000 пътници дневно ще минават през линията до "Слатина" и по още 26 000 през второто разклонение.

"Вече подготвяме проекта за разширението на третата линия през "Слатина". Освен за него по Оперативна програма "Транспорт" имаме осигурено финансиране и за продължението на линията от булевард "Владимир Вазов" до квартал "Левски Г" с 3 километра трасе и 3 метростанции", посочва ръководителят на "Метрополитен" проф. Стоян Братоев.

За линията до "Слатина" ще са нужни 4 години за завършването й, а за тази до "Левски Г" - 3 години.

Метрото до "Слатина" тръгва до 2025 г.

Метрото до "Слатина" тръгва до 2025 г.

Проектът върви в срок и до първото полугодие на 2020 ще са готови и станциите до Горна Баня