Строителни дейности по разширението на третия лъч на столичното метро трябва да започнат в началото на 2023 година, като изграждането на новата линия ще струва общо 530 милиона лева без ДДС. 

Дължината на участъка е 6 км, като ще започва от Военна академия, ще минава през "Слатина" и ще стига до булевард "Цариградско шосе". Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Със завършването и на 6-те километра през "Слатина", делът на метрото в системата на градския транспорт ще достигне 50%.

Строителството на метрото до "Слатина" може да започне през есента на тази година

Строителството на метрото до "Слатина" може да започне през есента на тази година

Слатинското метро ще струва общо 525 млн. лв. без ДДС

През юни тази година столичният "Метрополитен" избра фирмите, които ще строят въпросните 6 станции. Обединение около "Трейс груп холд" ще строи първите четири станции - от центъра до "Слатина", а обединение около "Монолит София" - останалите две до "Арена Армеец" и "Цариградско шосе".

През юли месец Йорданка Фандъкова обвини кабинета "Петков", че спъва и бави реализацията на проекта, защото не процедира приемането на промените в Общия устройствен план на София. Процедурата бе задвижена от служебното правителство в средата на септември.

Новите шест метростанции трябва да са напълно готови до 2026 година.