Съд в САЩ присъди над $130 млн. глоба за Tesla заради дело, заведено от доскорошен тъмнокож служител на компанията, предава The Wall Street Journal. Осемчленното жури присъди компенсацията заради доказателства за враждебна работна среда и заради липсата на мерки от страна на компанията.

53-годишният Оуен Диас е работил като оператор на асансьор в завода във Фремонт, Калифорния през 2015 и 2016 г. През този период той е бил обект на расистки епитети на работното място, включително расистки изображения и обиди, нарисувани по стените в тоалетните и на други места, казва адвокатът му Бернард Алекзандър. "Стана ясно какво се случва в завода на Tesla. Илон Мъск, направена ти е забележка. Почисти фабриката", каза още той.

Засега няма информация дали производителят ще обжалва. Трейси Кенеди, адвокат на компанията, заяви, че няма доказателства за тормоз. Вицепрезидентът Валери Уъркман посочва в мейл до служителите от понеделник, че когато Диас се е оплакал, компанията е предприела мерки. "Макар че силно вярваме, че тези факти не оправдават присъдата, признаваме, че през 2015 и 2016 г. не сме били перфектни", казва тя.

Tesla е осъдена на общо $136,9 млн.

През май друг тъмнокож служител на компанията, Мелвин Бери, спечели $1 млн. заради подобни обиди. Тогава казусът не стигна съд, а двете страни стигнаха споразумение.

В Калифорния Tesla е изправена пред още подобни дела.