Димитър Петков поема позицията на главен оперативен директор (COO) в Телерик Академия. Той носи над 17 години опит в сферата на финансите и развитието на бизнес операции на компании от финансовия, застрахователния и бързооборотния сектор.

Въвеждането на новата роля на COO е вследствие бурното развитие на Телерик Академия след отделянето ѝ като самостоятелна компания през 2017 г., фокусът ѝ върху разширяване на портфолиото от услуги и продукти и върху предстоящото ѝ глобално развитие. С увеличаващата се нужда от преквалификация и надграждане на уменията в България и в световен план, Димитър ще работи за оптимизиране на процесите и стратегическото планиране на следващия голям етап в развитието на Академията.

Средната заплата в ИТ сектора у нас е над 4 000 лева и се очаква да расте още

Ето колко стана средната заплата в ИТ сектора у нас: ще продължи ли да расте?

Актуалните данни на НСИ показват перспективите за увеличение на заплащането в сектора

"Навлизането в нов, още по-амбициозен етап в историята на Телерик Академия, изисква не само скалиране на екипа ни, но и надграждането му с ключови роли с поглед върху дългосрочната визия на компанията ни, мащабирането на всички процеси и разширяване на фокуса ни. Шест години след като Телерик Академия стана самостоятелна организация, днес трейнинг продуктите ни са еталон на българския пазар и вярваме, че ще имат същия успех и отвъд България. Имаме нужния опит и екип, за да развием и изведем обученията ни до следващото ниво в сфера, която предстои да бъде напълно променена. Сигурна съм, че в позицията на главен оперативен директор Димитър ще ни помогне да сме по-фокусирани и още по-успешни по пътя, докато откриваме нови хоризонти и продукти", коментира Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Академия.

Димитър първо се присъединява към Телерик Академия през 2021 година като финансов бизнес партньор в динамичните години на COVID-19. През 2022 година Академията продължи възходящата линия на развитие с ръст на приходите с 22% и 315% увеличение на печалбата спрямо предходната година, кандидатите за обученията нарастват с 35%, а партньорите в обученията Alpha за ИТ кариерен старт и Upskill за надграждане на уменията - с 15%, достигайки над 230 компании. Ръстът е на фона на вече 552% увеличение на приходите на компанията за първите години от отделянето ѝ (2017-2021 година).

Преди да се присъедини към екипа на Телерик Академия, Димитър заема роли в сектора на производство на бързооборотни стоки и услуги в компании като KOM, Lacrima и Пощенска банка.

Над 10 000 лева месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и как са заплатени

Над 10 000 лева месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и как са заплатени

Има ли "балон"? Пред Money.bg говори Георги Иванов от Noble Hire

Кариерата на Димитър включва роли като главен финансов директор и финансов и оперативен мениджър, където надгражда процеси, въвежда нови метрики за следене и управление. В ролята си на директор бизнес развитие проучва и води преговори за популяризирането на традиционни български хранителни продукти на нови пазари. Димитър има степен бакалавър по "Бизнес администрация и счетоводство" от Baruch College - City University New York и е магистър по "Финансов мениджмънт".

В ролята на главен оперативен директор Димитър ще отговаря за процесите в компанията и управлението на ключови звена за развитието и растежа на Академията, в които предстои да се включат още кадри. На новата си позиция Димитър ще ръководи отделите по Бизнес развитие, Продажби, Customer Success, Финанси, Администрация и Право.

"Радвам се, че съм част от екипа на Телерик Академия в този бурен период на развитие.Образователната система в цял свят е на ръба на голяма трансформация и Телерик Академия е един от лидерите, диктуващи тази промяна. Критериите за старт и развитие на кариера все повече се променят и ученето вече няма крайна точка за качественото професионалното развитие на всеки. Убеден съм, че Телерик Академия, благодарение на солидната основа, опитния екип и отличните резултати в мащаб, които могат да бъдат рядко открити дори в глобални обучителни организации, е уникално позиционирана и моята задача е да продължим еволюцията на обученията, за да сме винаги една крачка напред", коментира Димитър Петков, главен оперативен директор, Телерик Академия.

Фокус върху трансформацията

През 2022 година, Телерик Академия отбеляза 64 реализирани обучения, над 1800 курсисти и над 230 партньорски компании. Обученията в Телерик Академия са холистичен с фокус върху практиката и пълната трансформация в живота на хората. През 2022 година 80% от завършилите 6-месечните програми за ИТ кариерен старт Alpha, които търсят активно работа, започват такава в рамките на 2-3 месеца, а останалите следват в рамките на до 6-8 месеца.