Европейският производител на бира Heineken планира да съкрати 8000 служители, след като бизнесът на компанията беше засегнат от блокирането на много от пазарите на Стария континент и затварянето на барове и ресторанти.

Намаляването на заетите в дружеството, което ще остави без работа около една десета от екипа на Heineken, е част от план за намаляване на разходите с 2 милиарда евро или 2,4 милиарда долара до 2023 година. Това става ясно от официално съобщение на компанията, цитирано от Bloomberg.

Около една пета от работните места, които ще бъдат съкратени, са в офисите на компанията. Наетите на тях ще бъдат съкратени през първото тримесечие на тази година.

Вторият най-голям производител набира в света след AB InBev, представи допълнителни стратегически инициативи като час от програмата ѝ за увеличаване на оперативния марж до 17% през 2023 година.

След излизането на последната новина акциите на производителя се свиха с 2,1% по време на ранната търговия в Амстердам. През 2020 година книжата поевтиняха с 6 на сто.