Вицепредседателят на Samsung Electronics Лий Дзие Юн бе осъден на две години и половина затвор за подкуп и незаконно присвояване. Наследникът на най-големият южнокорейски конгломерат бе арестуват веднага след решението на съда, пише Nikkei Asia.

Върховният съд в Сеул реши, че Лий трябва да прекара 30 месеца в затвора, след като е използвал 8,7 млрд. вона ($7,8 млн.) корпоративни средства, с които да подпупи тогавашния президент на страната Пак Кън Хе през 2015 г. Съдът заяви, че подкупът е даден с цел да облекчи процеса наследяване от Лий, като Пак Кън Хе е трябвало да накара националният пенсионен фонд да одобри сливането на Cheul Industries и Samsung C&T, две подразделения на групата.

Лий вече прекара една година в затвора заради тези обвинения. Той бе освободен през 2018 г. след решение на второинстанционен съд. Върховният съд обаче реши, че едногодишна присъда е твърде малко.

Решението дойде само дни след като Върховният съд потвърди 22-годишната присъда за Пак Кън Хе. Настоящият президент Мун-Дже Ин се противопостави на призивите за амнистия на Пак Кън Хе и по-предходния президент Лий Мен Бак, който също бе осъден на 17 години заради корупция.

Акциите на Samsung поевтиняха с 2% след присъдата на Лий Дзие Юн, който е де факто лидер на конгломерата от 2014 г. насам.

Експерти казват, че присъдата може да създаде вакуум на върха в Samsung и да попречи на процеса по взимане на решения в южнокорейската компания.