Все по-големият избор на нискобюджетни полети от и до България осезаемо увеличи посещенията на чужденци в страната през последните години. След добрия летен се очаква много силен зимен такъв, заявиха за Money.bg от Института за анализи и оценки в туризма. Очакванията на туроператорите са българските зимни курорти да бъдат посетени както от българи, така и от рекорден брой чужденци.

"Очакваме над 1,7 милиона чужди туристи. Ще има и около 3 милиона пътувания на българи в зиимните дестинации на страната, най-вече за уикенд почивки, извън Коледа и Нова година. Прогнозите ни са за 190 000 уикенд пътувания", заяви Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Това включва както ски пътувания, така и балнео и спа ваканции, посещения при близки и роднини, селски и винен туризъм. Всъщност, интересът към туризма е голям в европейски и световен мащаб, като по последни данни ръстът за 2023 година е в размер на 3,7%.

Какво предлагат най-скъпите ски курорти в Европа

Какво предлагат най-скъпите ски курорти в Европа

Топ 5

Как се представя България?

В световен мащаб България се представя добре в този сегмент, миналата година бяха постигнати ръстове през декември, януари, февруари. През новия зимен сезон очакванията са да се постигнат същите числа с малък ръст. Това каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Анализите показват, че много от обектите за настаняване са минали нивата на заетост от предпандемичната 2019 г.одина. Най-много туристи се очакват през зимния сезон от Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния. 56% от туристите ще бъдат от ЕС.

"За разлика от българите, които избират предимно т. нар. уикенд зимни ваканции, чужденците идват за по-дълго време. Най-често за ски и обичайно имат 7-дневни пакети. Българите в страната най-често пътуват за 2 нощувки", коментира Драганов.

Снимка 642403

Цени и дестинации

Средно за една стая в зимните ни курорти цената е 140 лева на вечер. Най-евтините нощувки са по 47 лeва, а най-скъпите по 4700 лева.  И тази година Велинград се очертава отново като най-скъпия курорт за посрещане на празниците. Иначе, най-предпочитаните зимни дестинации както от българи, така и от чужденци са Пампорово, Боровец и Банско.

Припомняме, че миналия зимен сезон България отново оглавяви класацията на Post Office Travel Money за най-изгодните ски курорти в Европа, както беше през по-голямата част от последното десетилетие. Важно е да отбележим, че общата цена на ски почивката е изчислена на базата на цената на шестдневна ски карта и наем на ски/обувки за един човек плюс ски училище (5-6 половин дни), набор от напитки и обяд на пистите.

Боровец е най-изгодният ски курорт за възрастни скиори, като престоят в първият български курорт според класацията струва £506.03 (1152.18 лева), за сравнение миналата година сумата е била с близо 16.5% по-ниска или £434.51 (989.34 лева).

Пиринският курорт Банско предлага най-добрата цена за четиричленно семейство в Европа - £1,547.56 (3523.65 лева). Тази сума се увеличава на годишна база с около 14% или с £189.39 (431.22 лева). Банско влиза в челната тройка и на най-изгодните курорти за възрастни скиори - с общи разходи от £537.08 (1222.88 лева), въпреки че общата сума за 6-дневния престой се увеличава с 10% спрямо миналият зимен сезон.

Боровец и Банско остават най-изгодните ски курорти в Европа

С нови, по-високи цени: Боровец и Банско остават най-изгодните ски курорти в Европа

Класация на Post Office Travel Money