Наследството е по-привлекателно от доходите, когато става въпрос за германците и брака. Парите, които могат да бъдат завещани на поколенията, са важни за германците, които търсят съпруг(a), според доклад на Bundesbank, цитиран от Bloomberg.

В него икономистите Джуни Джу и Етиен Пасто от Парижкото училище по икономика изчисляват, че наследството е около 2 и половина пъти по-важно от доходите при обясняване на брачния избор в най-голямата европейска икономика.

Разбира се, предпочитанията, които откриват експертите, не са непременно развити съзнателно. По-скоро това, което се наблюдава, е симптом на социалното разслоение - групирането на хората в различни обществени класи - и нарастващото значение на наследственото богатство за годишните доходи в Германия. Което не означава, че бракът се свежда до финансови интереси.

"Такава цинична гледна точка за брака би противоречала на преобладаващата гледна точка на партньорството, продиктувана основно от взаимна привързаност", пишат Жу и Пасто.

Наследството е все по-важно за германците

Наследството е все по-важно за германците

"Независимо от това, ние не можем да изключим a priori възможността индивидите да вземат предвид тази информация на брачния пазар", добавят те.

В края на краищата голямото наследство "може значително да повиши изходната точка за стандарта на живот на една двойка". А някои хора може просто да имат "силни династични предпочитания".

Изследването установява, че ситуацията в Германия е много подобна на тази във Франция. Това е въпреки факта, че аристократичното богатство във федералната република се е свило значително от Втората световна война насам, а голяма част от страната е била под комунистически режим през втората половина на миналия век. Независимо от това, социалната мобилност в Германия е по-висока от тази във Франция.

Въпреки това през последните десетилетия се наблюдава "възраждане на неравенството в богатството, което може да доведе до възобновяване на наследственото богатство за избор на партньор", пишат изследователите.