През изминалата година банковата система продължи своето възстановяване, но все още нейният размер остава относително малък като съотношение към икономиката на страната, така че има още възможности за растеж.

Изминалите 12 месеца се характеризират с осезаеми ръстове при кредитирането и по-конкретно при потребителските заеми. През първото тримесечие на 2018 година последното дори изпреварва като темпове ипотечното кредитиране.

Такива тенденции очертаха представителите на банковия сектор у нас по време на дискусия в рамките на форума "Шумът на парите", който се провежда на 22 и 23 май в столицата.

Повишаване на лихвите, но не и през 2018-а

Според експертите въпреки очакванията от 2017 година, че през настоящата основните лихви в Европа ще тръгнат нагоре, тази промяна ще се отложи с поне още година.

"Лихвите зависят както от макроикономическите фактори, така и от поведението на Европейската централна банка (ЕЦБ). От гледна точка на базовите лихви, те вече са на дъното и ще останат там поне в следващата една година", коментира главният изпълнителен директор на Бълграро-американска кредитна банка (БАКБ) Илиан Георгиев.

Банковият сектор има добри новини за хората с кредити и лоши за тези с депозити

Банковият сектор има добри новини за хората с кредити и лоши за тези с депозити

И през 2018 година лихвите ще останат много ниски, прогнозират експерти

"Най-рано промяна от страна на ЕЦБ ще има през есента, а при повишение на лихвите тогава, ефектът у нас ще дойде година по-късно", заяви от своя страна главният финансов директор на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Живко Тодоров.

По отношение на предлаганите у нас лихви върху банковите продукти, главният търговски директор на "УниКредит Консюмър Файненсинг" Екатерина Кирилова коментира, че в следващите месеци не би трябвало да има допълнителни понижения.

"При кредитирането достигнахме санитарния минимум, особено при потребителското. През миналата година лихвените нива бяха стабилни и очаквахме в началото на тази да забележим първите признаци на повишаване, но стана обратното и те тръгнаха надолу. Смятам, че достигнахме минимума и оттук нататък занижаването няма да е здравословно", посочи тя.

Кои банки дават най-високи лихви по депозити и най-ниски по кредити?

Кои банки дават най-високи лихви по депозити и най-ниски по кредити?

Бърз обзор на предложенията на пазара

За какво трябва да внимават потребителите при теглене на заем?

2017 година отчете стабилен растеж в сегмента на потребителските заеми и от бранша очакват през тази тенденцията да се запази. На фона на по-голямото търсене на такива кредити, за много от потребителите стои въпросът какво трябва да имат предвид, когато избират такъв банков продукт.

"Прозрачността трябва да бъде най-важното нещо за клиентите и тук се има предвид каква е реалната цена на заема, който теглят", обясни Кирилова. По нейните думи понякога към заема се предлагат допълнителни продукти, които в последствие вдигат цената му.

Кирилова съветва още потребителите да се интересуват от начина, по който се формира лихвата по заема им. В случаите с фиксирана лихва за първите няколко години, те трябва да имат предвид как ще се промени тя след изтичането на гратисния период и да преценят дали ще могат да покриват задълженията си.

Отрицателна доходност по депозити и още по-евтини кредити в следващите 2 години

Отрицателна доходност по депозити и още по-евтини кредити в следващите 2 години

"Пазарът най-вероятно ще ни отведе до още по-ниски лихви", според експерти

Кредитите няма да поскъпнат след отпадането на индекса СОФИБОР

От 1 юли тази година индексите СОФИБОР и СОФИБОТ, които се използват при образуването на лихвите по кредитите в лева у нас, отпадат и повече няма да бъдат изчислявани от Българската народна банка. Въпреки опасенията, че тази промяна може да вдигне лихвите по левовите заеми, от бранша успокоиха, че премахването им няма да има такъв ефект.

По думите на Илиан Георгиев единият вариант е СОФИБОР да продължи да се изчислява от Thomson Reuters. По неговите думи от агенцията са проявили интерес да изпълняват тази функция.

Промяна за потребителите не трябва да има и защото в сила трябва да влязат промени в Закона за кредитните институции, според които банките няма да имат право да вдигат лихвата по заеми след отпадането индекс. Измененията бяха приети на първо четене от парламента през миналата седмица.

Докога ще падат лихвите по кредитите? Мнение на експерти

Докога ще падат лихвите по кредитите? Мнение на експерти

Прогнози на Тихомир Тошев и Емил Хърсев