През миналата година много експерти прогнозираха, че 2017 година ще е последната на рекордно ниски лихви, а 2018-а ще донесе първите повишения на равнищата в Европа. Ситуацията през първите три месеца на годината обаче показва, че това вероятно това няма да се случи скоро.

"Очакваме за тази година лихвите да бъдат много ниски. Мисля, че докато не се смени настоящото ръководство на Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да видим промяна в тази посока", заяви главният изпълнителен директор на "Райфайзенбанк България" и член на УС на Асоциацията на банките в България Оливър Рьогл при представяне на резултатите на финансовата институция за 2017 година.

По неговите думи икономическата среда продължава да е положителна, като очакванията за Еврозоната са инфлацията да продължи да расте до 1,3%, а икономическият растеж да се запази на ниво от 2,5%. Що се отнася до Централна и Източна Европа (ЦИЕ), очакванията са за среден ръст от 3,7 на сто. България ще го изпревари с растеж от 4% за 2018 година, а пред нея ще бъде Румъния с резултат от 4,2%.

"В страната ще има повишаване на инфлацията до 2,6 на сто, което в комбинация с ниските лихви, е положителна ситуация за тези, които имат кредити и лоша за тези с депозити", допълни още Рьогл.

Кредитирането на домакинствата расте с двуцифрени темпове

"Кредитният ни портфейл при домакинствата е с 11% над нивото през 2016 година до 1,77 милиарда лева. За първи път се отчита двуцифрен ръст от предкризисния период насам", заяви от своя страна Ани Ангелова, която е изпълнителен директор на банката с ресор "Банкиране на дребно".

При потребителските заеми в резултат на ниските лихви средният размер на вноските по тях са по-нисък в сравнение с предходната година. По изчисленията на финансовата институция през 2017 година теглените кредити в този сегмент са били на средна стойност от 15 000 лева при средна месечна вноска от 225 лева при 260 лева за предишните 12 месеца.

Интересен акцент е това, че има спад при потребителските кредити за ремонт - с над 20 на сто на годишна база, за сметка на ръст на заемите за автомобили и за рефинансиране на задължения.

"При ипотечните кредити средният размер за миналата година е 106 000 лева или с 12 000 лева повече, отколкото през 2016 година. Това се обяснява с по-скъпите жилища", коментира Ангелова.

С нарастването на размера на заемите расте и срокът им, в случая с 2 години до 21 години. Анализът на експертите показва и друга тенденция - по-голям интерес към строителството след 2000 година. Ръстът за изминалите 12 месеца при него е 46% при 39% през 2016 година. Причина за повишеното търсене е раздвижването на строителството и в резултат нарасналото предлагане на жилища в нови сгради.

50% от кредитирането на бизнеса е извън най-големите градове в страната

Тенденцията при корпоративното кредитиране е подобна, като то също отчита ръст през миналата година. Все още обаче оборотното изпреварва инвестиционното.

"През последните години имаше задържане на кредитните портфейли в сегмента, но през миналата обърнахме тенденцията", заяви Добромир Добрев, който е зам.-председател на УС на "Райфайзенбанк България".

Общо кредитният портфейл на финансовата институция възлиза на 1,984 милиарда евро, като от тях 58% са оборотни, а останалите - инвестиционни заеми. 60 на сто са в лева, като делът им продължава да расте.

По думите на Добрев половината от финансирането на бизнеса е за фирми извън петте най-големи града в страната, като най-голям дял имат тези с дейност в областта на търговията - повече от една трета. Следващо по значение е производството с дял от 31 на сто.