Фондация за борба с рака, основана от Джо Байдън, не е дала нито цент за изследвания, а е похарчила почти всички получени дарения за заплати, показва разследване на федералните власти в страната, предаде New York Post.

Biden Cancer Initiative е създадена преди три години от бившия вицепрезидент и съпругата му. Нейната цел, поне на думи, е да "разработва и подпомага имплементирането на решения за ускоряване на прогреса по отношение на предпазването, откриването, диагностицирането, изследванията и медицинската грижа срещу рак и за понижаване на различията в изхода от болестта".

Експерт: Джо Байдън ще срине златодобивната промишленост

Експерт: Джо Байдън ще срине златодобивната промишленост

Независимо кой спечели изборите обаче, цената на благородния метал ще нарасне

Действителността обаче е доста по-различна. През 2017 и 2018 г. фондацяита получава дарения в размер на над 4,8 млн. долара. От тази сума за възнагражденията на служителите ѝ са изплатени над 3 млн. долара. Лъвският пай, не изненадващо, отива за президента на организацията Грегъри Саймън, който само за фискалната 2018 г. е получил заплата в размер на почти 500 хил. долара.

Това е двоен ръст на възнаграждението за бившия ръководител на инициативите срещу рака при управлението на Барак Обама и служител на Pfizer настоящ лобист в сравнение с предходната фискална година, когато е получил "само" 224 хил. долара. Друг служител от администрацията на Обама срещу рака - Даниел Карнавъл, който също работи за Байдън, пък е получил 258 хил. долара през 2018 г.

Проучване: Адвокатите на Доналд Тръмп финансират кампанията на Джо Байдън

Проучване: Адвокатите на Доналд Тръмп финансират кампанията на Джо Байдън

Така на практика републиканският кандидат финансира конкурента си

Може би обаче останалата сума от даренията, възлизаща на 1,8 млн. долара, е била използвана все пак за финансиране на борбата с рака? Нищо подобно. През 2017 г. за конференции и пътувания са похарчени над 120 хил. долара общо, а през следващата година разходите за това се изстрелват до съответно 743 хил. долара и 97 хил. долара.

Нито долар не е отишъл за грантове към институции, борещи се с рака.

Две години след създаването си, организацията спира да функционира, а самият Джо Байдън напуска борда ѝ, за да започне президентската си кампания. Според Гръгъри Саймън, без него фондацията не може да продължи да оперира.

"Опитахме се да продължим дейността си, но ставаше все по-трудно да постигнем сцеплението, от което се нуждаехме, за да постигнем мисията си", каза той през AP преди година. Под "мисия", вероятно има предвид спада на даренията, който не е позволявал на служителите на Biden Cancer Initiative да трупат колосални заплати.

Във връзка със скандала нито Байдън, нито Саймън са дали коментар пред New York Post.

Победа на Байдън може да означава краят на технологичния сектор в САЩ

Победа на Байдън може да означава краят на технологичния сектор в САЩ

Нови регулации в сектора се очакват още до края на тази година в резултат на доклад за злоупотребите на компаниите