Доклад на Когренса, свързан с потенциалната злоупотреба с положение от страна на четирите най-големи технологични компании в страната, стана причина за представяне на реформите, които ще обхванат сектора, ако Джо Байдън спечели президентските избори след по-малко от месец, предаде Reuters. И документът, обхващащ почти 450 страници, и последиците от него, не са добри новини за отрасъла.

Причината е, че държавата под управлението на потенциалния нов президент ще се намеси изключително мощно в сферата на технологиите. Първо, институции като Федералната комисия по търговията ще имат още по-големи правомощия да разследват бизнесите от отрасъла. Второ, тепърва предстои затягане на регулационното законодателство.

Предложенията на Байдън ще сринат печалбата на компаниите в S&P 500 с над 9%

Предложенията на Байдън ще сринат печалбата на компаниите в S&P 500 с над 9%

Най-тежко ще пострадат технологичните компании, сочи анализ

Новината идва въпреки факта, че големите технологични компании опитаха да си купят благоразположението на Байдън като дариха средства за кампанията му, както Reuters по-рано докладва. Въпреки това 77-годишният кандидат за президент изтъкна, че до момента антитръстовото законодателство не е било налагано достатъчно усилено.

Самият Байдън не настоява директно за държавното разцепване на компаниите, но това важи в случаите, в които не проведено разследване за техните злоупотреби. От друга страна, Камарата на представителите, която е контролирана от Демократическата партия, вече изтъкна, че не би следвало една фирма едновременно да контролира и да се конкурира в даден отрасъл. Все пак не бяха назовани конкретни бизнеси.

Как данъчната политика на Джо Байдън ще направи американците с $4 трилиона по-бедни

Как данъчната политика на Джо Байдън ще направи американците с $4 трилиона по-бедни

Това са данъците, които той би увеличил първоначално

Тепърва ще се гласува ново законодателство, произтичащо от препоръките на доклада, но е сигурно, че дейността на големите компании ще бъде много силно регулирана. На това е мнение е и председателят на Камарата Дейвид Сицилин, който прогнозира първите нови закони да бъдат приети до края на тази година, а следваща вълна от законодателни реформи да се наблюдава още догодина.