Австрийският министър на енергетиката Леонор Гевеслер назначи комисия от експерти, за да проучи дали Виена може да разтрогне договора за доставка на газ между OMV и "Газпром" с цел да намали зависимостта си от Русия, съобщават световните агенции.

Преди 6 години договорът беше удължен до 2040 г., като той включва фиксирано задължение за закупуване на големи количества природен газ и предвижда плащане, дори ако газът не бъде доставен. От януари до май 2024 г. повече от 90 на сто от вноса на газ в Австрия е с произход Русия, става ясно от цитирани от "Ройтерс" данни.

Защо Русия залива "вражеска" Европа с евтин газ

Защо Русия залива "вражеска" Европа с евтин газ

Договорът за транзита през Украйна е пред подновяване - а Москва може да загуби много от провал

Гевеслер, която е от "Зелените", заяви още през февруари, че иска да сложи край на договора, който е в сила до 2040 г. Сега по думите ѝ OMV са се съгласили да предоставят на комисията пълния текст на договора, който иначе е търговска тайна.

От коалиционния партньор на нейната политическа сила - Австрийската народна партия на канцлера Карл Нехамер, също изразиха позиция, че Австрия трябва да се раздели с руския газ. 

Комисията, в която участват икономисти и юристи, се ръководи от пенсионирания съдия и бивш депутат Ирмгард Грис и професора по право Андреас Клетечка.

Първоначалните разкрития на комисията ще бъдат представени "до есента" преди публикуването на окончателния доклад в края на годината, се посочва в комюнике на енергийното министерство, без да се уточнява дали това ще стане преди изборите през есента.