Бъдещият "наследник" на поста британския премиер Борис Джонсън вероятно ще увеличи фискалната подкрепа и ще стабилизира отношенията с Европейския съюз, прогнозират пред CNBC икономисти.

Джонсън официално подаде оставка като лидер на Консервативната партия в четвъртък (7 юли), но каза, че ще остане на "Даунинг стрийт", докато не бъде избран "наследник", въпреки че мнозина го призоваха да се оттегли незабавно и да позволи на по-малко противоречив "пазител" да поеме временно управлението.

Британският премиер Борис Джонсън подаде оставка

Британският премиер Борис Джонсън подаде оставка

Той ще остане на поста до избора на нов лидер

Кога точно ще бъде назначен нов лидер не е ясно, но докладите сочат, че целта е той да бъде потвърден преди конференцията на Консервативната партия през октомври. До понеделник сутринта 11 кандидати се включиха в надпреварата да заменят Джонсън - с Риши Сунак, Пени Мордаунт или Лиз Тръс, които са фаворитите, според букмейкърите на Обединеното кралство.

Свалянето на премиера съвпада с особено опасен период за икономиката на Обединеното кралство. Инфлацията достигна нов 40-годишен връх от 9,1% през май, тъй като растящите разходи за храна и енергия задълбочиха кризата с разходите за живот в страната.

Енергийна криза: Борис Джонсън казва да на многомилионен държавен заем в подкрепа на бизнеса

Енергийна криза: Борис Джонсън казва да на многомилионен държавен заем в подкрепа на бизнеса

Очаква се премиерът на Великобритания да одобри рекордна финансова инжекция за бизнеса, засегнат от енергийната криза

Междувременно икономиката неочаквано се сви през април, за да отбележи първото свиване на БВП от началото на пандемията Covid-19. Очаква се Обединеното кралство да изпадне в техническа рецесия през втората половина на годината.