Министерството на правосъдието на Бразилия заяви, че през миналата година правоохранителните органи са успели да върнат в страната 125 млн. долара, скрити в чуждестранни банки от корумпирани политици и чиновници.

Ведомството отбелязва, че за една година в бюджета са постъпили по тази линия осем пъти повече средства, отколкото за предишното десетилетие. Министерството обясни, че това е станало възможно за сметка на активното сключване на сделки с разследвани и подозирани за корупционни престъпления, съобщава BBC.

По данни на министерството, значителната част от върнатите пари – 95 млн. долара, са изтекли от държавната петролна компания Petrobras. По делото за злоупотреби се разследват десетки политици и сътрудници на компанията.

Арестуваха бразилски сенатор заради Petrobras

Арестуваха бразилски сенатор заради Petrobras

Пречел на разследването

Следствието смята, че като цяло корупционната схема с участието на високопоставени мениджъри Petrobras и политици е струвала на 2 млрд. долара. Всички пари, които се са върнати от чужбина  в страната, ще бъдат предадени на компанията.

По делото за Petrobras вече са осъдени няколко души, вкл. бившите ръководители на компанията. Те бяха признати за виновни в пране на пари и корупция. Както установи съдът, получавали са подкупи в размер на милиони долари от подизпълнители на Petrobras.