Европейският съюз сериозно обмисля възможността за хранителна криза в Европа в резултат на събитията в Украйна, а Европейската комисия (ЕК) подготвя специален доклад по този въпрос, който се очаква следващата седмица.

"Изправени сме пред ново предизвикателство в агропромишления сектор. Следим ситуацията и последствията от нея за нашите земеделски производители и за продоволствената сигурност в света поради факта, че Украйна и Русия са основни доставчици на хранителни продукти, изнасяни в големи количества. Количества."Това каза вчера на брифинг в Брюксел говорителят на Еврокомисията Мириам Гарсия Ферер, цитирана от finmarket.ru.

Според нея "на този етап няма заплаха за продоволствената сигурност в съюза, тъй като сме основен зърнопроизводител". "Но ще има последици за цените поради нарушени търговски обмени", предупреди говорителката.

Според нея в краткосрочен план едно от основните предизвикателства е "покачването на цените на свързаните продукти, в частност на торовете, с последствия за потребителите".

"В средносрочен план ще се фокусираме върху надеждна и устойчива агро-хранителна система", обясни представителят на ЕК.

"Имаше дискусии на министрите на земеделието на Европейския съюз, имаше дискусии на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС на срещата на върха във Версай, които подчертаха необходимостта от подобряване на продоволствената сигурност, а ние сме мислейки за средствата за отговор на всички тези предизвикателства", обясни Гарсия Ферер.