Европейската комисия предложи създаването на нов фонд, насочен към инжектиране на средства в стратегическите компании, засегнати от кризата заради мерките срещу коронавируса, предаде Reuters. Неговата планирана стойност ще е от 15 млрд. евро.

Планът на комисията обаче тепърва предстои да получи одобрение от страна на правителствата на отделните страни членки. От изданието посочват, че Брюксел е излязъл с предложението, след като акциите на много компании по света са започнали да падат, което може да доведе до тяхното изкупуване от недоброжелателни инвеститори по време на кризата.

Apple се изправя срещу Европейската комисия в битка за €13 милиарда

Apple се изправя срещу Европейската комисия в битка за €13 милиарда

Съдебното решение ще бъде ключово за похода на комисар Маргрет Вестагер срещу щатските технологични гиганти

Тези опасения са започнали да се разпространяват още през март, след като стана ясно, че администрацията на САЩ се опитва да придобие дял в германската биотехнологична компания CureVac. Тя разработва технологии, които могат да понижат значително цените за производство на ваксини, а в отговор на този опит за пробиване, Европейската комисия обеща да инвестира в нея 80 млн. евро.

Освен самото изкупуване на акции, според плана фондът ще може да осигурява и заеми на "стратегически" бизнеси за Стария континент, опериращи в сферите на здравеопазването, аерокосмическия отрасъл, отбраната, дигиталните и зелените технологии, коментира еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

По думите му, финансирането ще е достъпно за компаниите, "които се нуждаят от повече капитал, за да продължат експанзията си". Обаче обсъжданията засега показват, че до фонда ще имат достъп и бизнеси, които са получили оферти за придобиване от компании или институции извън Европейския съюз.

Експерт: Акциите на златодобивните компании не са били толкова най-привлекателни от 21 години

Експерт: Акциите на златодобивните компании не са били толкова най-привлекателни от 21 години

Наскоро златото приключи при седемгодишен връх, доста над 1 700 долара за унция

Въпреки че размерът на фонда не изглежда голям, планът е той да бъде разширен чрез средствата на частни инвеститори, които срещу финансовата си подкрепа ще получават различни гаранции. От ЕК изчисляват, че чрез него ще могат да наберат общо финансиране на стойност над 150 млрд. евро до 2027 г.