През последните три месеца инвеститорите станаха свидетели на изключително голяма волатилност на финансовите пазари. Въпреки че корекциите на фондовите борси са доста често срещани, а мечите пазари са неизбежни, настоящият пазар на мечки бе по-различен от всичко, което сме виждали в историята.

Пандемията "зарази работните места" на повече от 39 милиона американци, на база на подадените молби за помощи за безработица, през последните девет седмици. В един момент коронавирусната инфекция "заличи" 34% от стойността на S&P 500 само за 33 календарни дни. Това бе най-бързата корекция и влизане в "мечи пазар" в историята на Уолстрийт.

Заради пандемията индексите и повечето суровини достигнаха дъна през март. Последва силно възстановяване през следващите два месеца. И сега инвеститорите може би се чудят - накъде? Към рискови активи - като акциите или към сигурни такива, като златото например.

Всъщност може да изберете и нещо средно между двете - акции на златодобивни компании, които съчетават най-доброто от двата свята.

"Като инвеститор от 21 години, съм следвал най-отблизо индустрията на добив на злато. И без съмнение златните акции никога не са били по-привлекателни, отколкото в момента", според анализатора Шийн Уилиямс, дал своето мнение в изданието The Motley Fool.

Защо трябва да разглеждате златните акции като инвестиция за собствения си портфейл? Наистина се свежда до процъфтяващите макро перспективи за "жълтия метал" и подобрените баланси и оперативна ефективност на някои компании за добив на злато, смята още Уилиямс.

Привлекателната визия на "лъскавия метал"

Първата съставка необходима, за да блестят златните акции, е здравословното покачване на основния метал, който те произвеждат и продават. През последните години това не е проблем. Цената на физическото злато за унция се повиши с 460 долара през последната година и около 670 долара за унция от момента на спада в началото на 2016 г.

Наскоро златото приключи при седемгодишен връх, доста над 1 700 долара за унция, като е само на няколко процента от него.

Една от причините за безпрецедентното поскъпване на благородния метал през последните години е непрестанното понижение в доходността на държавните облигации.

В световен мащаб има трилиони долари в облигации с отрицателна доходност, заедно с много други качествени облигации с положителна доходност, но близка до нулата, или под нивото на инфлацията. При положение, че инвеститорите имат по-малко алтернативи поради нулевата реална доходност на облигациите (след отчитане на инфлацията), златото става все по-атрактивна алтернатива за инвеститорските портфейли, търсещи сигурност от голямата волатилност на финансовите пазари.

Друга причина, поради която златото попада в "светлината на прожекторите", е изключително благоприятната политика на Фед и останалите глобални централни банки. По-рано тази година Федералният резерв намали целевия лихвен процент на федералните фондове до рекордно ниското ниво от 0% до 0.25%, за да насърчи кредитирането. Централната банка на САЩ също обеща неограничен размер на количествени облекчения в усилията си за стимулиране на икономиката и овладяване на негативните ефекти от коронавирусната пандемия. В допълнение рекордните стимули на Фед се очаква да окажат допълнителен натиск върху щатския долар, към който цената на златото е с обратна корелация. Тоест по-нататъшно поевтиняване на "зелените пари" може да доведе до по-нататъшно поскъпване на златото.

Няма как да не се спомене като фактор и недостига на физическо злато през последните месеци, в светлината на силното му търсене на барове и монети от индивидуални и институционални инвеститори. Това доведе до рекорден спред в цените на физическото и "хартиеното злато" на финансовите пазари.

Икономиката на търсенето и предлагането би предположила, че ако търсенето продължава да надвишава предлагането на даден продукт, цената ще се увеличава до момента, в който се намали търсенето, или не се повиши предлагането.

Балансовите отчети на златодобивните компании са значително подобрени

Купуването на физическо злато обаче не е най-добрият начин да се възползвате от нарастващите цени на спот-пазарите, съветват експертите. Вместо това купуването на акции на добиващи злато компании може да е много по-подходящо. Последните дават възможност на инвеститорите и за доход по още едно направление, отвъд поскъпването на цената на метала - с изплащане на дивиденти.

Между 2010 г. и 2012 г. компаниите за добив на злато натрупаха дългове, увеличиха проучванията и разшириха голяма част от своите проекти. С поскъпването на златото от около 800 долара за унция до около 1900 долара между 2009 и 2011-та година, златодобивните компании се почувстваха "непобедими". Последва спад на златото отново до около 800 долара за унция и плащане на цената на това от компаниите от сектора.

Но през последните пет години наблюдаваме истинско възраждане на здравия разум в минната индустрия. Компаниите старателно понижиха дълговите си натоварвания, като всички реализират само най-печелившите си проекти. В много отношения всестранните поддържащи разходи (AISC) намаляха за златните компании, докато финансовата гъвкавост се подобри.

За пример може да се посочи един от лидерите в сектора - гигантът Barrick Gold (NYSE: GOLD). Това е компания, която към края на 2014 г. имаше приблизително 13 милиарда долара общ дълг. Въпреки това, след множество продажби на активи, придобиването на Randgold и използване на оперативния си паричен поток за изплащане на дълга, Barrick Gold днес има около 5.2 милиарда долара общ дълг и по-малко от 1.9 милиарда долара нетен дълг. Компанията генерира 3.2 милиарда долара оперативен паричен поток през последния 12-месечен период.

Историята на Barrick Gold е много подобна на тази, която ще намерите при голяма част от компаниите от индустрията.

На теория всички златодобивни компании би следвало да се възползват от повишаването на цените на златото. Но не всички златни компании са създадени равни. Някои от тях имат "по-сочни" маржове или по-привлекателни баланси или са феноменални стойности спрямо техните конкуренти.

Един от по-очевидните бенефициенти е компания Wheaton Precious Metals (NYSE: WPM). Wheaton предоставя пари на минните компании, за да подпомогне изграждането на мина и в замяна получава процент от продукцията от благородни метали при по-ниски пазарни разходи. След това Wheaton продава това, което получава по пазарни цени, като по този начин отчита позитивната разлика като печалба. Това прави "роялти и стрийминг" компаниите най-чувствителни към колебанията в основната цена на златото. Включително всички метали (злато, сребро и паладий), средният паричен разход на Wheaton беше едва 403 за унция еквивалент на злато (GEO) при последното му тримесечие, което доведе до паричен оперативен марж от 1131 за унция златен еквивалент.

По отношение на баланса, може би никоя компания не е толкова привлекателна като Kirkland Lake Gold (NYSE: KL), смята Уилиямсън. Компанията приключи първото тримесечие с 530.9 милиона долара в брой и без дълг. Нещо повече, Kirkland Lake изразходва 329.8 милиона долара, за да изкупи повече от 9.7 милиона собствени акции през тримесечието и удвои тримесечния си дивидент до 0.125 долара. Неотдавнашното придобиване на рудника Detour ще увеличи производството на Kirkland през 2020 г. с около 50%, като средните разходи за добив на унция злато от компанията е заявена при 776 долара за унция, което показва близо 1000 долара марж с текущите спот цени.

И ако стойността е това, което ви привлича, може да погледнете към SSR Mining (NASDAQ: SSRM). SSR Mining очерта план за изпълнение на 30% ръст на производството от рудника си Marigold между 2018 и 2022 г. и генерира рекордно производство от канадската мина Seabee всяка година след придобиването й през 2016 г.

Наскоро SSR Mining и Alacer Gold обявиха намерението си да се слеят, което ще внесе рудника Copler на Alacer в "общата кошница". При всичко това става въпрос за компания, която разполага с 200 милиона долара оперативен кеш и се оценява от пазара за по-малко от 8 пъти паричния поток за следващата година, коментира още Уилиямсън.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на финансовите пазари.