Високопоставени служители на чуждестранни компании - без значение от гражданството си, се оказват със забрана да напускат Китай. Това е един от инструментите на властите, чрез които се прави опит да се ограничи публикуването на независими данни за икономиката на страната, пише Semafor.

Контекст: Китай в момента е в сложна ситуация от икономическа гледна точка. Твърде дългото задържане на драконовските противоепидемични мерки и цялостното недоверие на властите към частния бизнес сериозно удариха по растежа, който даже след свалянето на ограниченията не е на очакваните нива.

В имотния сектор редица големи компании са застрашени от фалит, който може да срине целия пазар, а намалялото търсене в западните страни влошава резултатите на различните производства. Демографската ситуация също се влошава, като населението намалява и застарява.

Ще затъне ли Китай като Япония през 90-те

Ще затъне ли Китай като Япония през 90-те

Фактор е и войната в Украйна

В държава, която всячески иска да демонстрира себе си като идеологическа и икономическа алтернатива на западния модел, всичко това е повече от лоша новина - особено когато няма контрол над начина, по който светът научава за нея.

Какво се случи: Управляващият директор на американската консултантска компания Kroll Майкъл Чан, е получил забрана да напуска Китай. Той е гражданин на Хонконг и е пристигнал в страната през юли. Сега той съдейства на властите в рамките на разследване, свързано със събития от преди няколко години, което не касае пряко нито него, нито работодателя му, пише WSJ, като се позовава на свои източници.

Детайли: Според други представители на бизнеса, които са имали сблъсък с властите в Пекин, забраните за напускане на страната са част от мащабния план на правителството за контрол над информацията за развитието на страната - чрез рестрикциите се прави опит да бъдат "респектирани" чуждестранните компании, които могат да съберат данни, представящи Китай в лоша светлина.

Китай забранява използването на iPhone в държавната администрация

Най-големият външен пазар на Apple забранява използването на iPhone в държавната администрация

Акциите на компанията падат

За момента рестрикциите засягат именно такъв тип фирми. През март властите влязоха в офисите на американската аналитична компания Mintz Group и задържаха петима служители. Една от тях - сингапурска гражданка, успя да напусне Китай след седмици дипломатически усилия на родината ѝ. Mintz Group отнесе глоба в размер на 1,5 млн. долара за "нерегламентирана статистическа дейност".

Има и други подобни случаи.

Още нещо: Китай съвсем официално и чрез 5 различни закона забранява на граждани от мюсюлманското уигурско малцинство да пътуват в чужбина, но текстовете дават сериозна възможност за злоупотреба от страна на властите, отбелязва Semafor. Затова и Държавният департамент на САЩ в края на юли призова американските граждани да обмислят добре дали искат да пътуват в Китай заради "произволното прилагане на местното законодателство (...) забрани за напускане на страната и риск от неправомерен арест".

От друга страна: Официален Пекин отрича да ограничава свободата на придвижване на хора от бизнеса. "Китай приветства хората и компаниите от всички държави. Ние се ангажираме да защитаваме тяхната безопасност и законните им права и интереси в Китай в съответствие със закона, включително свободата им на влизане и излизане", заяви говорителят на Китайското МВнР Мао Нин.