Икономическата ситуация в Китай се влошава с бързи темпове и все повече икономисти правят сравнения с това, което видяхме в Япония през 90-те - срив след десетилетия на растеж, рецесия и много бавно възстановяване далеч от най-добрите показатели, пише Semafor.

Двата сюжета имат немалко прилики и немалко разлики, но освен това има и специфични геополитически фактори, които могат да направят проблемите в комунистическата страна още по-тежки.

Контекст: След дълъг период на следвоенен растеж, Япония стана на пръв поглед непобедима експортна сила. В началото на 90-те, обаче, борсовите и имотните балони се спукаха и торпилираха икономиката, напомня в своя статия WSJ. Въпреки свалянето на лихвите, растежът не се завърна и така - на практика чак до наши дни.

Защо икономиката на Китай няма скоро да изпревари американската

Защо икономиката на Китай няма скоро да изпревари американската

Случващото трябва да притеснява целия свят

Детайли: Основните проблеми на Япония от 90-те и на Китай днес са сходни - отслабнало търсене и дефлация, срив на цените на имотите, висока задлъжнялост и застаряващо население. Тук има две гледни точки.

  • Според някои икономисти място за притеснение няма - ако гледаме съотношението на цената на имотите или на фондовия пазар спрямо БВП, китайските балони не са толкова големи, колкото са били японските преди 30 години. Освен това, контролът на Пекин е доста по-силен и рисковете от рязко поскъпване на юана и удар по износа са по-малки. Така и очакванията са поне през следващите няколко години растежът на китайската икономика да е по-голям от този на японската през 90-те, пише в своя статия WSJ.
  • Други, обаче, посочват, че Китай е в по-лоша геополитическа ситуация от Япония и това може да създаде много сериозни проблеми с износа към богатите западни пазари. Не помагат и опитите на Пекин да "респектира" частния сектор през последните години - включително чрез въздържане от по-широкообхватни стимули за бизнеса. Освен това, Китай в момента застарява доста по-бързо и при нива на доходите, които са значително по-ниски в сравнение с Япония.

От друга страна: На пръв поглед войната в Украйна отвори за Китай допълнителни пазари в Русия, както и възможност за внос на евтини енергоносители, но ситуацията е по-сложна.

Китай вече не е търговски партньор №1 на САЩ: Мексико  излиза на хоризонта

Китай вече не е търговски партньор №1 на САЩ: друга държава излиза на хоризонта

Страната не е имала по-голяма привлекателност за инвеститорите, колкото в този момент

"Една от най-големите грешки на китайската външна политика през последния половин век е обвързването с Русия", коментира пред Time експертът от World Policy Institute Джеймс Нолт. Причините са поне две.

  • Много от украинския износ - особено на зърно и на торове, беше за Китай и не е напълно и равностойно заместен;
  • Голяма част от огромните заеми по инициативата "Един пояс - един път" бяха за държави като Пакистан и Египет, които преживяват катастрофална инфлация заради войната. Една трета от парите пък са за проекти в Русия, която е под санкции и трудно ще ги върне.

Още нещо: Когато Китай киха, Африка вдига температура. Икономическите проблеми вече осезаемо намаляват финансовите инжекции за Черния континент. Африканската експанзия на Китай направи някои от по-слабите местни икономики изключително зависими от инвестициите на комунистическата страна, която буквално "колонизира" стратегически региони на континента.

Богатата на злато, петрол и какао Гана: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Богата на злато, петрол и какао: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Бавният път към катастрофата на осмия по големина производител на петрол в Африка

Според "Ройтерс" през 2022 г. Китай е дал заеми за по-малко от 1 млрд. долара на африканските страни - най-ниското ниво от две десетилетия. Според експерти причина са вътрешните проблеми.