Русия ще създаде три нови дивизии по западния фланг през 2016 г. Това потвърди руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Заедно с това пет нови ракетни полка ще бъдат ангажирани да осигуряват бойно дежурство през новата година. Те ще бъдат въоръжени с модерни ракетни комплекси.

Всички тези действия са част от плана на Кремъл за ремонт на армията, който ще струва на страната няколко милиарда долара, пише Business Insider.

Шойгу не дава обяснение кои са мотивите предизвикали решението. По неговите думи обаче това действие ще е една от най-важните задачи за ръководеното от него министерство през 2016 г. “Усилията ни трябва да бъдат използвани за укрепване на потенциала на стратегическите ядрени сили и за изпълнение на програмата за въздушно-космическа отбрана”, коментира Шойгу, цитиран от РИА Новости.

Междувременно вчера излезе изказване на руския президент Владимир Путин, в което той казва, че влошаването на отношенията между Русия и Запада е било резултат от много „грешки” направени от страна на НАТО, на САЩ и на самата Русия след разпадането на Съветския съюз.

„Ние направихме всичко грешно”, коментирал държавният глава пред издателя на германския вестник BILD Кай Дийкман и политическия редактор Николаус Бломе миналата седмица, показва справка.

„От самото начало се провалихме в това да преудолеем разделението на Европа. Преди 25 години Берлинската стена падна, но невидими стени се издигнаха в Източна Европа. Това доведе до недоразумения и обвинения, които станаха причина за всички последвали кризи”, твърди още Путин.