Руското правителство започна да работи за увеличаване на данъка върху доходите на физическите лица (НДФЛ) и нови обезщетения. Това съобщава вестник Ведомости , като се позовава на свои източници.

Изданието уточнява, че тези въпроси се занимават от Министерството на финансите от края на 2023 година. Властите нямат намерение да намаляват сегашната ставка на данъка върху доходите на физическите лица. Сега тя е на ниво от 13 процента за граждани, чийто доход е под 5 милиона рубли годишно (около 100 хил. лв. при валутен курс в последните месеци 100 рубли за евро, бел. ред. ). За тези, чиито доходи са над това ниво, ставката е 15 процента. Става дума за намерението на властите да повишат ставките на данъка върху доходите на физическите лица, но събеседниците на вестника не разкриват конкретните параметри на промените.

Новият руски данък върху корпорациите, който донесе бюджетни приходи от $3,55 милиарда

Новият руски данък върху корпорациите, който донесе бюджетни приходи от $3,55 милиарда

Държавно облагане върху свръхпечалбите на местни и чуждестранни компании пълни хазната на Кремъл

Друг блок от фискални промени може да се отнася до данъчни облекчения. Предвижда се те да бъдат достъпни за граждани с по-ниски доходи. Облекченията по данък върху дохода могат да се предоставят и от компании. Както беше отбелязано, това може да се случи, ако фирмите направят капиталови инвестиции, заключават източниците.

По-рано, припомня lenta.ru, руският президент Владимир Путин, по време на обръщението си към Федералното събрание , предложи създаването на диференцирана система за данъчно облагане. По-специално той призова за премахване на вратичките за укриване на данъци или замижаването им. Инициативата на президента включваше и увеличаване на данъчните ставки за богатите граждани.

Финансовите потоци към Русия пресъхват заради страха на банките да загубят достъп до щатския долар

Финансовите потоци към Русия пресъхват заради страха на банките да загубят достъп до щатския долар

Финансовите потоци между Русия и редица страни като Казахстан, Турция и Обединените арабски емирства са намалели

Увеличаването на подоходния данък беше обсъдено на срещата на президента с големия бизнес през ноември миналата година, пише Ведомости. Президентът на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (RSPP) Александър Шохин, който представляваше бизнеса на тази среща, обяви готовността на компаниите да увеличат ставката на данъка върху печалбата, но в замяна на предоставянето на инвестиционни удръжки и гаранции за същото натоварване на други данъци, мита, естествени тарифи монополи и др.

Прогресивна скала на данъка върху доходите на физическите лица съществуваше в Русия от 1992 до 2001 г. Минималната ставка беше 12%, максималната - 35%. След това властите въведоха т.нар. плоска скала за този данък с обща ставка от 13%, която беше в сила в продължение на 20 години. През 2021 г. по инициатива на президента отново се появи елемент на прогресия в данъка върху доходите на физическите лица - за руснаците с доходи под 5 милиона рубли. годишно процентът остава на същото ниво от 13%, а за останалите се повишава до 15%.

Реформата значително увеличи приходите от данък върху доходите на физическите лица в бюджетната система: през 2022 г., втората година от нейното функциониране, бяха получени 1 трилион рубли от богати граждани. (почти 60% повече от 2021 г.). Ако стандартният данък (13%) отива в регионалните бюджети, тогава допълнителни 2 процентни пункта отиват във федералния бюджет и могат да бъдат изразходвани за федерални проекти (в момента за лечение на деца със сложни заболявания).