Приходите в руския бюджет от (засега) еднократното облагане на свръхпечалбите на големи руски компании за 2023 и 2024 година в момента възлизат на $3,55 милиарда. Това става ясно от съобщение на руското Министерство на финансите, цитирано от световните агенции.

Един от най-големите платци, които пълнят хазната на Кремъл е минната и металоргична компания "Норникел", която е внесла $91 милиона в руския бюджет.

Руският "Норникел" ще свие производството си с 10% през 2023 година

Най-големият производител на никел с света ще свие производството си с 10%

Очаква се лек излишък на този метал в световен мащаб

Размерът на данъка е 10%, като той се налага върху компании, включително и чужди, с печалба преди облагане с данъците в периода 2021 - 2022 година надхвърля $11,15 милиона.

Любопитно е, че тук не влизат компаниите, добиващи и преработващи петрол, газ и въглища, които бяха и сред най-печелившите от рекордните цени на енергоресурсите през 2022 година. Голяма част от тези гиганти всъщност прехврълха рекордни дивиденти в руския бюджет през миналите месеци.

Властите в Русия разясняват, че данъчната основа се определя като разликата между средно аритметичната стойност на печалбата за 2021 година и за 2022 година над средноаритметичната стойност на печалбата за 2018 и 2019 година.

Данъчните допълват, че при предварително внасяне на дължимите суми има отстъпки до 5%. Крайният срок за внасяне на задълженията изтече на 28 януари тази година.

Нов данък за милиардерите може да събира по $250 милиарда годишно

Нов данък за милиардерите може да събира по $250 милиарда годишно

Срещу укриването на данъци