Технологичните гиганти подеха кампания с необичайно послание: регулирайте ни, пише The Wall Street Journal.

Изправени пред антитръстови разследвания и все по-голямо недоволство заради поверителността на личните данни, криптирането, изкуствения интелект и мониторинга на съдържание, лидерите на технологични гиганти, включително Microsoft, Alphabet, Facebook и Apple, сега призовават за нови закони по редица проблеми.

Желанието им да се включат в дебата по регулациите е мотивиран отчасти от усещанието им, че новата вълна ограничения е неизбежна. И сега директорите искат да насочат крайния резултат в желаната от тях посока.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела призна, че влиянието на технологичните CEO върху значими за националната сигурност въпроси, като например криптирането на личните данни на потребителите, не е идеално решение в една демокрация.

"По тези въпроси трябва да имаме законодателно решение, а не отделните директори да измислят какъв трябва да бъде отговорът на подобни въпроси, които са от обществено значение", казва той.

Коментарът на Надела идва в момент, в който Департаментът по правосъдие в САЩ и Apple спорят относно отключването на iPhone на заподозрян за стрелба във военна база. Срещу технологичната компания има натиск да създаде "вратичка", през която държавата да може да "влиза" и да получава необходимите данни от мобилните устройства на заподозрени.

Apple отказва, като предупреди многократно, че подобна "вратичка" може да бъде използвана злоумишлено - и то не само от държавните органи. Надела и други CEO публично подкрепиха компанията от Купертино и призоваха за по-широк дебат и законодателни решения.

В същото време мощта на големите технологични компании привлече проверки от властите в САЩ и редица други държави. Желанието им да бъдат регулирани в области като поверителността на личните данни и изкуствения интелект може да се дължи и на надежда, че това ще премахне опасността от антитръстови мерки от страна на властите. Анализатори посочват, че най-големият тест ще бъде подкрепата или опозицията на отделни компании срещу конкретни текстове и мерки.