10 936 евро на квадратен метър - това са цените на жилищата в Париж, след като паднаха до най-ниското ниво от четири години насам, заради нарастващите лихвени проценти. Цените през юни са намалели с 4,1% спрямо предходната година и достигнаха до най-ниското ниво от януари 2019 г. - според данни на Le Figaro. Това е и най-сериозният спад на годишна база от поне десетилетие според Bloomberg City Tracker. 

Въпреки спадът в цените на жилищата напоследък, Париж остава най-скъпият жилищен пазар сред големите европейски градове, където е над два пъти по-скъпо от градове като Мадрид и Берлин.

Като цяло тенденциите в най-големите градове в Европа за разнопосочни, като цените намаляват в четири града. Сред тях са Берлин, Дъблин и Виена. това се случва заради по-високите разходи за финансиране, които намаляват покупателната способност на потребителите.

Наемите на жилища в  Берлин и Мюнхен са скочили с над 15% за година

Наемите на жилища в два от най-големите градове в Германия са сколичи с над 15% за година

Рязкото покачване на наемите е заради отказа на все повече жители да купуват имот

Във Виена по всичко личи, че пазарът се охлажда. Много потенциални продавачи изтеглиха обявите си тази година, след като не успяха да отговорят на търсенето, според анализаторите на Raiffeisen Bank International. Цените през юли бяха с 2,9% по-ниски от преди година.

В други градове недостигът на жилища продължава. Такава е ситуацията в Мадрид, където цените са се повишили с 5,1% през юни. Това е най-голямото увеличение сред наблюдаваните градове. Цените в Испания се повишиха много по време на жилищната криза.

Липсата на имоти под наем в Стокхолм също повиши цените.

Ето как вървят цените на в някои от големите градове в Европа:

Град Цена на кв.м в евро % промяна на годишна база
Париж 10 936 -4,1
Цюрих 10276 +4,2
Лондон

8 628

+0,5
Виена 7,810 -2,9
Стокхолм 7 134

+3,2
Дъблин 5 369 -1,8
Милано 5 271 +3,8
Берлин 5 128 -2,8
Мадрид 4 000 +5,1

Освен, че е най-скъпият пазар на имоти в Европа, собствениците на жилища в Париж трябва да се борят и с друго. Те са изправени пред 52% увеличение на данъка върху имотите тази година, заради необузданата инфлация и рязко нарастващите разходи за енергия според кметът на града Ан Идалго.