Продължаващият сериозен ръст на ипотечните кредити наскоро принуди управителния съвет на БНБ да вземе решение за въвеждане на допълнителни мерки за отчет и контрол. И щом централната банка смята, че има нужда от рестрикции, това е правилен ход, коментираха в студиото на Money.bg брокерите Мариан Гяурски и Веселина Стоева. Според тях новите мерки ще се отразят най-вече на хората с по-ниски доходи.

"Новите мерки вероятно ще отрезвят някои купувачи, които на по-ранен етап ще могат да преосмислят взимането на ипотечен кредит. И това е добре, защото в момента те често го разбират на по-късен етап от сделката и така се оказват в неизгодна ситуация", коментира Мариан Гяурски.

БНБ въведе допълнителни изисквания за контрол на жилищните кредити

БНБ въведе допълнителни изисквания за контрол на жилищните кредити

Централната банка не смята, че има прегряване в жилищните заеми. Засега

Експертите смятат, че е пресилено да говорим за балон на цените, но със сигурност имотният пазар се променя и показва ясни признаци на охлаждане.

"В момента наблюдаваме охлаждане при сключването на сделките. Пазарът отсява купувачите, те са по-малко, но са по-наясно с финансовите си възможности. Предлагането е ограничено и това е основният проблем в момента", подчертава Веселина Стоева.

Снимка 655068

Източник: iStock Images

Новата брокерска асоциация, която държи на прозрачност на сделките

В началото на месец май Веселина Стоева и Мариан Гяурски създават АРБИ - Асоциация за развитие на брокерите на имоти. Организацията им вече обединява над 240 агенции от столицата и няколко в други градове на страната. Организацията си поставя доста амбициозни цели, като вече има бизнес план за слезващите пет години.

"За нас е важно всеки един купувач да има абсолютно свободен достъп до всеки един предлаган имот, който се предлага на пазара, независимо дали е от друг брокер или се предлага самостоятелно, а собствениците да развият потенциала на имотите си и да достигнат до всички купувачи. Само в София има над 1000 агенции за недвижими имоти. Това означава ,че бизнесът се състои предимно от малки компании. Много хора искат да придобиват умения, но няма добра система за обучения. Ние ще отговаряме и за това", споделя Стоева.

"Осъзнахме, че имаме нужда от нов начин на работа - по-професионален, по-коректен и по-взаимно свързан. Затова ще наблюдаваме вътрешната дейност на брокерите и прозрачността на пазара като цяло. Ще създадем механизми за превенция, след които предварително да не допускаме колеги, които реално затварят офертите си. Това става чрез специални периодични проверки", подчертава Мариан Гяурски.

Брокерите коментират, че към днешна дата най-търсените имоти са двустайните и тристайни апартаменти, закупени с ипотечен кредит.

Цялото интервю може да гледате във видеото!

Ралито при цените на жилища в София може и да приключва

Ралито при цените на жилища в София може и да приключва

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 10,1% на годишна база