Radio House или известна още като Casa Radio - една от най-емблематичните, но изоставени комунистически сгради в Букурещ скоро ще има нов собственик. Имотната компания EFI Europe Romania е посписала официално писмо с намерение да придобие мажоритарен дял от сградата до настоящият й собственик Plaza Centers.

Според информацията на местното издание Business Review и сайта Emerging Europe стойността на сделката може да достигне 60 милиона евро.

Ако двете компании успеят да се договорят, AFI Europe ще придобие 75% от Casa Radio. Към момента държавата притежава 15% дял в нея, а частни инвеститори още 10%.

"Casa Radio е забележителност на Букурещ и придобиването на проекта отговаря на нашата стратегия за разрастване на бизеса ни. Като се има предвид началния етап на сделката, ще осигурим допълнителна информация и ще съобщим конкретни планове, свързани с проекта, с напредването на процеса", коментира главният изпълнителен директор на имотната компания Дорон Клейн.

Строежът на сградата започва през 1986 година, като първоначално идеята е там да бъде поместен музей на комунистическата партия. През 1989 година след провала на няколко проекта за сградата, тя е изоставена.

През 2006 година е купена от Plaza Centers, която първоначално иска да отвори там офиси и мол, както и хотел с обща стойност от около 1 милиард евро. Работата по обновяването на Casa Radio започва, но е преустановена с началото на финансовата криза.