Наемите в Манхатън достигнаха нов рекорд през май и не се очаква скоро да се понижат. Това гласи доклад на брокерската компания Douglas Elliman и оценителската и консултантска фирма Miller Samuel.

Въпреки, че цените на наемите падат в някои части на Съединените щати, цената за наем на апартамент в Манхатън достигна рекордно високо ниво през май за трети пореден месец.

Средната цена за наем на апартамент в Манхатън е 4 395 долара през май. Това е 10% ръст на годишна база с 3,6% спрямо април, когато наемите бяха на рекордно високо ниво от 4 241 долара. Средният наем за всички апартаменти през май е бил 5 379 долара.

През последните 18 месеца наемите са били близо до или над рекордните си нива в Манхатън, смята Джонатан Милър, президент и главен изпълнителен директор на Miller Samuel.

Продажбите на имоти в Манхатън се сринаха с 38%, но сделките в брой удариха рекорд за всички времена

Продажбите на жилища на най-големия пазар на имоти в САЩ се сринаха с 38%, но сделките в брой удариха рекорд за всички времена

Каква е причината?

"От началото на 2022 г., когато едва започвахме да анализираме дали Федералният резерв ще повиши лихвите, имаше натиск върху наемите в Манхатън", коментира Милър.

Наем на апартамент с една спалня струва 4 275 долара през май, което е 7% повече от миналата година, докато апартамент с две спални се предлага за наем от 5 400 долара, което е с 8% повече от преди година. Едно студио се отдава под наем на средна цена от 3200 долара, което е 7,6% ръст на годишна база.

"Единственият вариант за намаляване на цените е рецесията", каза Милър. "Прогнозираха рецесия през последните две години, но докато не настъпи нреално неблагоприятно положение, е трудно да си представим голям спад на наемите."