Ако искате да си купите имот в Гърция моментът не е особено изгоден. Цените на апартаментите в страната са се повишили с 13,4% през 2023 г. Освен че ръстът продължава, той е и по-значителен от миналогодишния, като през 2022 г. той е бил от 11,9%, според данни на централната банка на страната Bank of Greece.

Освен това продавачите искат прекалено високи цени на имотите си, които по никакъв начин не съответстват на реалността на пазарните цени в момента.

Много от най-привлекателните места за покупка на втори дом в Гърция са по островите на южната ни съседка. Те са хубава опция, защото освен добра инвестиция, осигуряват и ваканционно жилище за дългия летен сезон.

Евтините къщи в Италия отново са на мода. Град в сърцето на Сицилия предлага жилища от €3

Евтините къщи в Италия отново са на мода. Град в сърцето на Сицилия предлага жилища от €3

Схемите съживяват градчето

Как вървят цените на имотите по гръцките острови? Ето топ десет:

Цикладските острови или накратко или т.нар. Циклади доминират в списъка на най-скъпите ваканционни жилища за продажба. Това е заради голямото търсене и силният туристически интерес през последните години, които доведоха офертните цени до ниво, което надминава дори повечето части на Атика, където обикновено цените на жилищата са най-високи. Това се казва в анализ на мрежата за онлайн обяви Spitogatos.

Списъкът се оглавява от друга популярна дестинация Миконос, като исканата цена доближава 7 000 евро на квадратен метър. На второ място е Антипарос с 5 319 евро на квадрат.

 Най-бързо развиващата се голяма икономика ще се нуждае от 100 милиона нови жилища до 2030-а заради нарастващите доходи на хората

Най-бързо развиващата се голяма икономика ще се нуждае от 100 милиона нови жилища до 2030-а заради нарастващите доходи на хората

2023 г. беше най-добрата година за продажби на жилища от поне 15 години на пазара там

На трето място е Хидра в Сароническия залив, където средната офертна цена е 5000 евро/кв.м, следвана от Парос (4559 евро/кв.м).

Топ пет приключва със Санторини, където офертите за покупка на имот варират средно 4 153 евро/кв.м.

От Цикладските острови Фолегандрос е на шесто място (4028 евро/кв.м.), Китнос го следва със средна цена от 4 000 евро/кв.м., докато следващата дестинация извън Цикладите е едва на осмо място: Това е остров Спецес, също в Сароническия залив, където средната офертна цена достига 3800 евро /кв.м.

Топ 10 допълват Патмос със средна цена 3775 евро/кв.м и Наксос с 3642 евро/кв.м. Най-ниската офертна цена е засечена на остров Самос и е едва 867 евро/кв.м.

За сравнение средната продажна цена на жилища в Атика е 2 350 евро на квадратен метър през периода януари-март, по данни на платформата за онлайн обяви Spitogatos.gr. Това е ръст от 13,5%. в сравнение с 2 070 евро/кв.м. през същия период на миналата година

В град Алимос офертната цена достига 4788 евро/кв.м, докато по данни на RE/MAX новите сгради в района през 2023 г. са се продавали за 4000 евро/кв.м. като по-старите имоти вървят за 2530 евро/кв.м. В Глифада исканата цена достига 4811 евро/кв.м, а реалните продажби са 4230 евро/кв.м.

В центъра на Пирея средната офертна цена е 2 333 евро/кв.м, а продажните цени - 1 950 евро - по данни на RE/MAX .