Заможни инвеститори в недвижими имоти се втурнаха да купуват луксозни жилища в Манхатън. Пазарът в този сегмент не е имал толкова добра седмица от осем години.

Обемът на сделките с имоти от висок клас достигна 483,6 милиона долара миналата седмица, или най-високото ниво за седмица от декември 2013 г. Това се казва в доклад Olshan Realty, който следи подписаните договори на стойност 4 милиона долара и повече.

Шестнадесет от 50-те жилища, които бяха купени през периода са на цена от най-малко 10 милиона долара, пише Bloomberg.

Пазарът в този сегмент е доминиран основно от купувачи, които са привлечени удобства в жилищата, като например фитнес зали и мини кино салони.

Най-скъпият продаден имот за периода е мезонет с площ от 828 квадратни метра с шест спални и частен асансьор. Жилището беше обявено на цена от 49,5 милиона долара.

Според експерти от сектора на недвижимите имоти, ръстът на сделките с луксозни жилища показва, че купувачите се завръщат към навиците си от преди пандемията. Очакваното премахване на ограниченията за пътуване в чужбина следващия месец може да нажежи още повече пазара, когато чуждестранните купувачи се завърнат.