Когато гледаме пазара на жилища у нас, изглежда че имотният ни сектор е единственият неуязвим сектор по отношение на цените. Колкото и да пада търсенето, цените не търпят голяма корекция, да не кажем - никаква. Дори по време на пандемията, когато много европейски пазари на жилища се сринаха, заради вдигане на лихвите по кредитите, у нас нямаше дори капка подобни притеснения. Според агенциите за недвижими имоти у нас, търсенето през този период се е засилило. Съответно и цените започнаха да се вдигат, миналата година се вдигнаха с 10% и се задържаха стабилно на едно ниво.

Сега отново има покачване според данните на НСИ. През първото тримесечие на година националната статистика сочи, че ръстът на цените на жилищата у нас е 16%, в сравнение със същия период на миналата година. За периода новите жилища отчитат ръст на цените с 6,9%, докато тези на вторичния пазар - 7,2%.

Най-сериозен ръст има във Варна, където цените са с ръст от 9%, следвана от София (8,6%) и Стара Загора (5,2%), както и от Пловдив (4,3%).

Снимка 671366

Източник: НСИ

В Русе, единствено от големите градове, се отчита спад на цената от 0,9%.

Освен, че Стара Загора изпреварва Пловдив по ръст на цените на имотите, градът е на първо място по най-голямо поскъпване на новите жилища в страната - над 12%. За сравнение в София новите имоти отчетоха ръст от 10,4%.